AIK värvar finsk målvakt

Publicerad

AIK stärker upp målvaktssidan med den 21-årige finländaren Tomi Maanoja. -En bra målvakt som vi tror mycket på, säger sportchefen Ola Andersson till TT.

AIK ökar konkurrensen på målvaktssidan. Finländske U21-landslagsmålvakten Tomi Maanoja har skrivit på för 3,5 år och blir därmed truppens tredje målvakt, tillsammans med Nicklas Bergh och Daniel Örlund.
-Det är en modern målvakt, alltså med fin spelförståelse, bra på fötterna och bra positionsspel, säger Ola Andersson.

Den storväxte (196 cm/98 kg) Maanoja kommer närmast från Honka Esbo i den finländska ligan, med vilka han också spelat i Uefacupen. Esbo möter isländska Akranes på torsdag, och först efter den matchen ansluter Maanoja till AIK. Han konkurrerar direkt med Nicklas Bergh och Daniel Örlund om att vakta målet mot Kalmar på måndag.

Men det är inte något missnöje med de befintliga målvakterna som ligger bakom värvningen, enligt Andersson.
-Vi har haft koll på honom ett tag och det var nu ett bra tillfälle att värva honom. Det är bättre att värva nu när det inte är akut och lugnt väva in honom i klubben, säger sportchefen.

Och assisterande tränaren Nebosja Novakovic ser det inte som något problem.
-Det är Bergh som vaktat målet de senaste matcherna, men vem som är förstemålvakt är inte bestämt. Nu har vi tre målvakter, om det är en för mycket lär visa sig de närmaste veckorna, säger Novakovic.

Maanoja blir den andre finländske målvakten i allsvenskan – sedan tidigare finns Magnus Bahne i Halmstad. De är båda en del av en fin finländsk målvaktstradition, med välkända namn som Jussi Jääskeläinen (Bolton), Antti Niemi (Fulham) och Peter Enckelman (Cardiff).

-Jag vet inte vad de gör där borta som är så bra, men det ligger knappast till Maanojas nackdel, säger Ola Andersson.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer