Nicklas Bäckström får vänta på sitt straff. Foto: TT Nyhetsbyrån

Bäckström får vänta på domen

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat var även Nicklas Bäckströms B-prov positivt, och nu har IOK meddelat att de inte vill ha några ytterligare förhör med vare sig spelare eller landslagsledning. SOK har planen klar för att rädda silvermedaljen till Bäckström.

Enligt SOK:s hemsida kommer beslut om påföljd att dröja ytterligare två veckor.

”Den påföljd som kan komma ifråga kopplad till OS är avstängning för en match vilken redan är genomförd eller diskvalifikation. Den senare påföljden innebär att Bäckström inte får någon silvermedalj”, skriver SOK.

OS i Sotji ishockey herrar

Det är ytterst ovanligt att B-provet skiljer sig från A-provet eftersom proverna tas vid samma testtillfälle.

Nu jobbar SOK med att försöka rädda medaljen till Bäckström och har strategin klar:

– Vi försöker få fram ett uttalande från Internationella hockeyförbundet, där man redogör för sin rekommendation ”ett piller om dagen”. Det försvarar inte Bäckströms handling, men skulle kunna bidra till att det stannar vid en matchs avstängning och att han får sin medalj, säger SOK:s Peter Reinebo till Dagens Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet