Nicklas Bäckström. Foto: TT Nyhetsbyrån

Bäckström har lämnat positivt dopningsprov

Uppdaterad
Publicerad

Nicklas Bäckström stoppades från att spela finalen. Han fastnade i en dopningskontroll. – Det är en allergimedicin som han har ätit i sju år, säger SOK:s presschef Björn Folin till TT.

Tre Kronors Nicklas Bäckström, som inte spelade OS-finalen, har lämnat ett positivt dopningsprov. Det bekräftas av SOK. Testet skedde efter kvartsfinalen mot Slovenien. B-provet analyseras just nu.

Enligt Yahoo Sports ska Bäckström ha tagit en allergimedicin som ska ha innehållit substansen pseudoephedrin, som är förbjudet i OS.

OS i Sotji ishockey herrar

SOK:s presschef Björn Folin kan bekräfta för TT att Nicklas Bäckström inte spelat på grund av en allergimedicin han har ätit. Det går ofta att få dispens för mediciner för idrottare.

”Ingen aning”

– Men jag har ingen aning om vad som har hänt i det här specifika fallet, säger Björn Follin till TT.

– Det är en allergimedicin som han har ätit i sju år. Själva medicinen finns inte på dopningslistan, så vitt jag vet, säger Folin till TT.

Sverige drabbades redan i VM 1973 av ishockeyns första dopningsaffär. Då var det Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson som använt en nässprej med efedrin i. Som följd av det blev Sveriges seger mot Polen förvandlad till en 0-5-förlust.

Tre Kronor håller senare en presskonferens där Bäckström kommer att närvara.

Det spekuleras i att medicinen i fråga kan vara Claritin D, som bland annat innehåller substansen pseudoefedrin, som är tillbaka på Wadas lista över förbjudna substanser sedan januari 2010.

Den rumänska gymnasten Andreea Raducan blev av med sitt OS-guld 2000 efter att ha testats positivt för pseudoefedrin. Hon sade sig ha tagit två tabletter, som hon fått av sin tränare, mot en förkylning.

NHl-spelarna testade i Sotji

Raducan blev däremot inte av med sina övriga medaljer, och stängdes inte heller av. Däremot blev landslagsläkaren avstängd i flera år.

Antidopningsbyrån Wada har genom ett avtal med Internationella ishockeyförbundet kunnat testa de NHL-spelare som kunde bli uttagna till OS under hela säsongen. Men det finns inga siffror på hur många eller vilka spelare som har testats.

Under OS har det varit Internationella olympiska kommittén (IOK), i samarbete med den ryska antidopningsbyrån (Rusada), som ansvarat för de minst 2 287 urinprov och 609 blodprov som har genomförts i samband med spelen i Sotji.

– NHL-spelarna som kommer att delta i Sotji kommer att testas enligt den ryska olympiska kommitténs riktlinjer, sade Wadas generalsekreterare David Howman på en presskonferens inför spelen i OS i Sotji.

Ett eventuellt straff för Bäckström blir personligt, enligt uppgifter.

– Man borde få det 24 timmar före. Så här gör man bara inte, säger Mårts.

Fakta: Ishockeydopning i OS och VM

+ I OS 1972 blev Västtysklands Alois Schloder avstängd sedan hans dopningsprov visat sig innehålla spår av efedrin. Schloder blev avstängd i 18 månader, en avstängning som senare hävdes när det visade sig att Schloder fått i sig efedrin när han ätit medicin.

+ Under ishockeyturneringen i Innsbruck-OS 1976 fastnade Tjeckoslovakiens Frantisek Pospisil i ett dopningstest. Pospisil hade tagit influensamedicin som innehöll kodein och Tjeckoslovakiens seger mot Polen omvandlades till förlust.

+ Under ishockey-VM 1974 fälldes Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson för dopning sedan han tagit nässprej som innehöll det förbjudna ämnet efedrin. Sverige fråntogs två poäng i matchen mot Polen och Nilsson blev avstängd i resten av turneringen, men fick en bronsmedalj ändå och slapp vidare konsekvenser.

+ Corey Millen blev avstängd från internationellt spel i 18 månader sedan han testat positivt för testosteron i samband med ishockey-VM i Sverige 1989. Det enda som hände i resultatväg var att USA:s 4-5-förlust mot Tjeckoslovakien i gruppspelet ändrades till 0-5.

+ I lördags offentliggjordes att den lettiske spelaren Vitalijs Pavlovs dopningstest innehållit spår av methylhexaneamine och han tvingades lämna OS-byn och även lämna tillbaka sitt OS-diplom. Däremot straffades inte Lettland.

Källor: TT och Los Angeles Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet