Blåbärssoppan hotad i Vasaloppet. Vattnet i Eldris är utdömt som otjänligt av Livsmedelsverket och förvaltningsrätten i Uppsala. Foto: TT

Dom kan hota blåbärssoppan i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dom hotas blåbärssoppan i vinterns Vasaloppet.

Livsmedelsverket och förvaltningsrätten i Uppsala dömer ut vattenkvaliteten i Eldris.

Nu lovar arrangören att lösa ”soppvattensituationen” – med reningsverk och engångstankar.

Blåbärssoppa och Vasaloppet är som skinka och julbord.

Det hör ihop – ofrånkomligt.

Men nu kan tillgången på blåbärssoppa vara hotad under årets Vasalopp.

Otjänligt brunnsvatten

Anledningen? Livsmedelsverket och förvaltningsrätten i Uppsala dömer ut vattnet i Eldris som otjänligt, och förbjuder arrangören att använda brunnen i Eldris för att tillverka blåbärssoppa, skriver Upsala Nya Tidning.

Anledningen är att brunnsvattnet innehåller för höga halter av fluorid, vilket kan ge skönhetsfläckar på tänderna – för små barn.

Ett mindre problem för vasaloppsåkarna tyckte Vasaloppsföreningen i sin överklagan till förvaltningsrätten. Åldersgränsen för Vasaloppet är 18 år, därför bör inte små barn riskera att drabbas. Dessutom menar arrangören att det handlar om så små mängder vatten som åkarna får i sig, så risken för att någon ska drabbas borde vara minimal. Men förvaltningsrätten gick på livsmedelsverkets linje, och förbjuder arrangören att använda brunnsvattnet i Eldris för kokning av blåbärssoppa.

”Små mängder”

– Hade det rört sig om ett sjukhus eller ett dagis där folk dricker vattnet hela tiden skulle jag förstått beslutet. Men det handlar om så små mängder vatten som människor kommer att få i sig, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund till Upsala Nya Tidning.

Nu jobbar arrangören med lösningar för att säkra blåbärssoppetillgången längs vasaloppsspåret.

Engångstankar med färskvatten och ett reningsverk ska lösa tillgången på soppvatten, skriver Upsala Nya Tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.