Blåvitts fans med ett vasst budskap riktat mot AFC:s ordförande Alexander Ryssholm när de båda lagen möttes på Gamla Ullevi 2017. Foto: TT

Blåvitt-fansen bojkottar AFC igen: ”Låt inte låtsasklubben få några pengar”

Publicerad

Inför AFC Eskilstunas hemmapremiär mot IFK Göteborg nu på söndag så ser det ut att bli glest på bortasektionen. Blåvitt-fansen bojkottar nämligen matchen.

– Jag tycker att det är larvigt att de håller på så, säger AFC:s klubbchef Jose Franco till SVT Sörmland.

Redan vid AFC första sejour i Allsvenskan 2017 bojkottade både IFK Göteborg och Malmö FF:s supportergrupper bortamatcherna mot AFC. Anledningen är att supportarna anser att Eskilstunaklubben motarbetar föreningsdemokratin.

Supportarna är även kritiska till att AFC:s ordförande Alexander Ryssholm är vald på tio år. Kritik har även förts mot klubbens medlemsavgift, som tidigare låg på 1000 kronor per år. Efter kritiken sänkte klubben medlemsavgiften till 450 kronor för en vuxen.

Uppmaning på Facebook

IFK Göteborgs supporterklubb Kommandobryggan skriver så här på sin Facebooksida inför söndagens premiär:

”Låt inte låtsasklubben få några pengar. Vi är inga supportrar som kan köpas, vi börjar inte heller följa ett lag bara för att någon fått för sig att plötsligt ta över en förening och flytta hit. Vi har en genuin kärlek och ett supporterskap med historia som vi måste värna om.”

”Larvigt”

Jose Franco är klubbchef i AFC Eskilstuna och han är kritisk mot bojkotten.

– Jag tycker att det är larvigt att de håller på så. Vi följer alla regler och jag vet inte vad man ska göra mer för att bli accepterad.

– Det är IFK som förlorar på det. Om de kommer med många supportrar så hjälper det laget.

Besegrade bojkottande lag

Faktum är att AFC besegrade de båda storklubbarna Malmö FF och IFK Göteborg på Tunavallen säsongen 2017 – alltså de lag vars fans bojkottade matcherna.

– Men det är inte säkert att vi kommer att vinna den här gången bara för det, säger Jose Franco diplomatiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.