Foto: Scanpix

Bodström försvarar tidig satsning

Uppdaterad
Publicerad

Det råder delade meningar om det är rätt med elitsatsning på barn under 13 år. Den före detta socialdemokratiske politikern, Thomas Bodström, försvarade den tidiga satsningen i Aktuellt men fick mothugg i debatten.

– Det går inte att vänta tills barnen är 14 år. Vi måste börja tidigare för att klara oss i konkurrensen, sa Thomas Bodström, som är ordförande i fotbollsföreningen Boo FF.                   

Boström försvarade elitsatsningarna och sa att det handlar om de barn som har det största intresset. Poängen med att välja ut de som han menar har störst intresse och spelar mest är att ha lag för både de som vill spela mycket och de som önskar att träna mer sällan.

Sportgranskning

– Det är ingen som känner sig direkt utanför, sa han.

”Fyller inte sitt syfte”

Men Bodström fick mothugg av Pamela Andersson, som är chefredaktör för tidningen Topphälsa och har mångårig erfarenhet som seniortränare inom handboll. Hon menade att argument faller då det är de vuxna som väljer ut barnen.

– Barn ska få vara med, sa hon.

Pamela Andersson menade att elitsatningarna inte fyller sitt syfte då man, enligt henne, inte kan veta vilka som kommer att bli framstående fotbollsspelare när det handlar om barn på elva år. Hon vill att man ska vänta med satsningarna tills efter puberteten.

– Vi vet inte vad som händer med barns kroppar om de startar för tidigt, sa hon.

Bodström: Måste satsa tidigt

Nackaklubben Boo FF som Thomas Bodström företräder har gjort sig känd för att inleda elitsatsningen vid 11 års ålder.                                   

– Om vi inte satsar tidigt riskerar vi att talangerna väljer andra klubbar, sa Bodström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet