Go'kvälls nya boktipsarkvartett Monica Lindgren, Johanna Lundin, Titti Schultz och Johan Malm. Foto: Privat, Rodrigo Soto, Peter Knutsson, Johanna Malm Sandberg

Efter kritiken: Go’kväll återinför boktipsen

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att ta bort bokrecensionerna från SVT:s program Go’kväll väckte starka känslor i höstas. Nu återkommer boktipset i ny fyrdelad kostym.

Kvartetten som kommer att tipsa om böcker under våren är komikern och producenten Monica Lindgren, bokbloggaren Johanna Lundin, radioprofilen Titti Schultz och poddaren Johan Malm. Först ut är Titti Schultz den 8:e januari som kommer att tipsa om biografier.

Skarp kritik mot beslut att pausa boktipsen

Go'kväll mötte skarp kritik från flera håll när de i höstas meddelade att de pausar sin litteraturbevakning. Gefle Dagblads kulturredaktör Kristian Ekenberg menade att ”SVT:s ängslighet var beklämmande” och Expressens kulturredaktör Daniel Sjölin kritiserade beslutet i en krönika:

”Efter böckernas uttåg ur morgon-tv:n för ett par år sedan, sker nu alltså en slutlig utradering av litteraturens breda närvarostatus hos SVT. Bye bye folkbildning”.

”Det handlar om att man vill förnya och föryngra programmet”

De fyra nya tipsarna ersätter Go’kvälls tidigare bokrecensenter däribland litteraturkritikern Ingalill Mosander. Hon var också kritisk till beslutet att pausa bokrecensionerna och hon har tidigare sagt till Kulturnyheterna att bakgrunden till beslutet är att man vill ”förnya, och föryngra” Go'kväll, för att nå ut till en yngre målgrupp.

– Projektledaren som ringde mig sade uttryckligen att det handlar om att man vill förnya och föryngra programmet. De flesta som läser och köper böcker är kvinnor i åldern 55 plus, och den största delen av Go'kvälls målgrupp är kvinnor i den åldern. Det skulle förvåna mig om det här gjorde att yngre tittare skulle lockas att titta på Go'kväll, sade hon till Kulturnyheterna i höstas.

Go'kväll skriver i ett pressmeddelande att de under våren också kommer att lyfta den bokskatt som finns på biblioteken och kommer varje vecka att ge ett lästips från biblioteken.

Go'kväll säsongsstartar den 7 januari 18:45 i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.