Foto: TT Nyhetsbyrå

Boustedt ber IOK om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Landslagschefen Tommy Boustedt ber i ett pressmeddelande om ursäkt för delar av sina kommentarer efter att IOK stängt av Nicklas Bäckström.

”Alldeles sådär nära inpå match och dessutom en sådan här viktig match som OS-finalen är kan det förstås hända att vissa ord faller ut i affekt efter känslomässiga påfrestningar. Så därför ber jag IOK om ursäkt för vissa formuleringar,” säger Boustedt i ett pressmeddelande.

Samtidigt riktar hockeyförbundet kritik mot att det tog IOK 90 timmar att analysera testet – att jämföra vid hockey-VM där samma test tar ett dygn.

OS i Sotji ishockey herrar

”Hur sådana här tester ska gå till organisatoriskt i framtida OS-turneringar behöver analyseras noga för att undvika fler sådana här händelser i kommande turneringar i framtiden,” säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

Finns ingen regel om analyssvar inom 48 timmar

I SVT:s Aktuellt bemötte Arne Ljungqvist, i IOK:s medicinska kommitté, kritiken.

– Det har inte tagit så lång tid. Normalt sett tar det ännu längre tid att analysera ett sådant här prov. Det kan kan ta en, två och tre dagar och ännu mer. Det viktiga är att svaret blir rätt men det var ju en förfärligt olycklig tajming så nära inpå OS-finalen och jag förstod ju vad som skulle hända, säger Ljungqvist och säger att det inte alls finns några regler om att dopningsprov ska vara analyserade inom 48 timmar.

– Det är mycket som är sagt som är fel i det här och det blir ju oftast så, säger Ljungqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet