Brottningen kvar i OS

Publicerad

Brottningen blir kvar som OS-gren. Det står klart efter en omröstning i Internationella olympiska kommittén i Buenos Aires i dag.

Brottningen tappade sin OS-status i februari men vann alltså tillbaka den i dagens omröstning – på bekostnad av squash och baseball/softball som alltså inte får bli OS-grenar.

Det var 49 av 95 röstande som ville fortsätta se brottning i OS.

– Otroligt skönt, en glädjens dag för oss. Brottningen finns representerad i nästan 200 länder så det hade varit en dödsstöt om sporten hade åkt ut från OS, säger Jimmy Lidberg till SVT Sport.

– Det var ett felaktigt beslut från början så jag är inte förvånad (över dagens besked, reds anm.). Det är bara extra skönt att visa att vi hör hemma i den olympiska familjen.

Har ändrat reglerna

Beslutet i februari var att ta bort brottningen ur programmet från och med OS 2020, men så blir det alltså inte.

Sedan dess har brottningsförbundet gjort flera åtgärder för att förenkla reglerna. Bland annat ska offensivare brottning ge fler poäng.

– Viss kritik har varit befogad men det internationella brottningsförbundet har verkligen tagit tag i detta de senaste sex månaderna, så detta var ett väldigt glädjande beslut. OS är viktigt för brottningen – och brottningen är viktig för OS. Så de gjorde helt rätt.

”Bedömningssituationer kommer alltid finnas”

– Ni kommer att få se mer offensiv brottning, med mer poäng i matcherna. Men man ska komma ihåg att bedömningssituationer alltid kommer att finnas i en sport som brottning – det kommer man inte att komma ifrån. Men det kommer att bli enklare grundregler att förstå hur själva matcherna är uppbyggda.

Brottningen har varit med på programmet sedan spelens början. Vid OS i London i 2012 tog Sverige dubbla brons genom Lidberg och Johan Eurén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS 2020

Mer i ämnet