André Pops och SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson chattar med läsarna om Vinterstudion.

SVT:s sportchef och Pops chattade med läsarna

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport tappar en del av sina sändningsrättigheter till längdskidor, alpint och skicross från och med hösten 2021. SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson och programledaren André Pops svarade på era frågor.

SVT rapporterade · Chatta om Vinterstudion

Hej allihopa!
Tack för fina och värmande ord om Vinterstudion. Vi har länge känt att det är ett program som betyder mycket för många. Vi kommer fortsätta att ge er Vinterstudion på samma sätt, och bättre, i minst två vintrar till så får vi se vad som händer sen. Vi ses och hörs!
/popsen
Tusen tack för alla frågor, tips, idéer, beröm och tankar. Det är för er tv-tittare vi jobbar varje dag och vår ambition är att ni ska få se mycket vintersport i SVT även om kommande åren. Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT.
13.03
Hej alla! Nu är jag, sportchef Åsa Edlund Jönsson, och André Pops på plats. Välkomna med era frågor!
13.04
Vad ska ni köpa för feta rättigheter nu???
Hej Bosse! Vi kommer att sända Vinterstudion i tre år till och sen är min förhoppning att ska fortsätta att sända vintersport även därefter. Så i första hand ska vi försöka säkra vintersporträttigheter, även om vägen fram nu ser lite annorlunda ut. Men det finns många andra intressanta sporter som vi tittar på också. 
13.05
Vad tråkigt.
Men gäller det all skidor, skidskytte, sprint, allt i längd, långlopp, backe .
Karin
SVT äger alla vinterrättigheter i ytterligare två år och sen har vi skidskytte (världscupen och VM) i ytterligare ett år plus alla tävlingar i Schweiz och Österrike, tävlingar inom ramen för SM-veckan, Vasaloppet, säsongspremiären i Sverige och en del annat. Så SVT har ett väldigt starkt vinterutbud i minst tre år till men vår ambition är att Vinterstudion ska leva vidare betydligt längre än så. Rättigheterna som NENT köpt innefattar det du beskriver dvs längd, alpint, backhoppning, nordisk kombination etc. 
13.07
Hur är det här möjligt, hur kan gamla eller äldre klarar detta att skaffa Viasat ? De kan knappt trycka på fjärkontrollen. Många äldre som är jätte glada att både titta eller höra som sändes på TV mest skidor. Snälla gör ni något för människor som älskar skidor, jag är en av de. Annars jag tittar aldrig på TV skidor är en av viktigast i mitt liv.
Kul att du gillar vintersport! Vi ska fortsätta sända mycket vintersport i minst tre år till så jag hoppas att du fortsätter att titta på Vinterstudion. 
Hej Lynn!
Det här kan tyvärr på sikt bli en stor omställning för många. Jag vet att Vinterstudion är väldigt viktig för många människor i Sverige. Det vi kan göra nu är att fokusera på dom närmaste 2-3 vintrarna där vi har kvar rättigheterna och göra dom så bra som möjligt. Sen är det för mkt som är osäkert för fortsättningen efter det för att säkert säga var/hur/när vintersporten kommer sändas
13.08
Hej! Hoppas verkligen att det går att lösa... Vinterstudion är ljuset i vintermörkret!!!😊❄
Hej! Roligt att du hör till dom som gillar Vinterstudion. Vi ska fortsätta göra programmet minst lika bra i 2-3 vintrar till och sen får vi se vad/hur vi kan göra åt rättigheterna och möjligheten att fortsätta göra Vinterstudion på ett bra sätt. Vi lovar att göra vårt bästa
13.08
Hur ser ni på en lagstiftning om att stora sportevenemang ska sändas i licensfinanierad Tv?
I många länder i Europa finns en så kallad evenemangslista som reglerar vilka idrottsevenemang som ska sändas i fri-tv, det vill säga en tv-kanal som kan nås av så många som möjligt utan betalning. I Sverige har Kulturdepartementet tagit fram en sådan lista men regeringen har valt att inte agera på den. Skulle en sådan lista finnas i Sverige hade VM i längdskidor och VM i alpint varit på listan. Om vi jämför med Norge, där läget nu är detsamma som i Sverige, så kommer VM-tävlingarna att sändas i dom största kanalerna till slut ändå i Norge. SVT är positivt inställda till en evenemangslista. 
13.09
Fortsätter ni sända Vasaloppet?
Ja, det ska vi göra. Vasaloppet är en otroligt viktig och uppskattad rättighet som vi vill arbetare vidare med. 
13.10
Hur ser framtidatron ut på sportsändningar av dignitet i SVT? OS, VM, Världscup etc i de stora sporterna
Vi på SVT har som ambition att vara med och sända när blågula stjärnor har chans att lyckas i stora mästerskap. Därför sänder vi under 2019 hela 14 världsmästerskap och flera Europamästerskap. Och vi har många starka rättigheter även dom kommande åren. Nästa år sänder vi bla EM i fotboll för herrar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer