Contador: ”Det var smittat kött”

Publicerad

Alberto Contador hävdar sin oskuld och anger de små mängderna som uppmätts som bevis. Det handlar om 50 picogram vilket är 400 gånger lägre än vad normala Wadalabb kan upptäcka.

-Det internationella cykelförbundets (UCI) läkare sa till mig ansikte mot ansikte att det handlade om smittat kött, säger Contador.

Efter att Contador fick reda på undersökningen i slutet av augusti har han haft nära kontakt med UCI för att ärendet skulle få rätt proportion. Det är ännu oklart om UCI förordar att Contador fråntas Tour-titeln.

Expertisen osäker på vad Contadors värden innebär
Det råder oklarheter i om man kan få i sig clenbuterol på det vis som Contador hävdar.
-Contador säger att han är ett offer för smittat kött. Det är en möjlighet men det är inte säkert, säger hälsoexperter som Reuters varit i kontakt med.

Normalstraffet för dopning är två års avstängning, men det internationella cykelförbundet (UCI) kan sänka straffet till ett år om det hela skett oavsiktligt. Det hände med den amerikanska simmerskan Jessica Hardy inför OS i Peking för två år sedan. Hon kom tillbaka efter ett års avstängning och satte världsrekord direkt.

Dock understryker Wada att varje aktiv är själv ansvarig för vad hon eller han äter och dricker.

Jonathan Kvarnström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer