Cykelboom bakom svensk stortävling

Publicerad

På söndag 13 september är det premiär för Stockholm Velothon. Det är den största satsningen på en högklassig svensk cykeltävling sen Postgirot (1982-2002).
– Vi har inte haft en svensk cykeltävling i den här kalibern på över femton är, säger race director Fredrik Kessiakoff.

Velothon Stockholm är ett en-dagars-lopp som genomförs på uppdrag av Internationella Cykelförbundet UCI och i nära samarbete med Svenska Cykelförbundet som också sanktionerat tävlingen.

– Planen är en återkommande tävling som är erkänt bra och ska locka de internationella proffsstallen och toppåkarna hit till Stockholm, säger Kessiakoff.

Den tidigare cykelstjärnan och OS-cyklisten Fredrik Kessiakoff är en av Sveriges stora namn inom cykelsporten. Han valde att lägga av efter förra säsongen och det är han som ligger bakom den 180 km långa banan.

– Start och mål är i centrala Stockholm, banan går sen bland annat genom Nacka, Tyresö, Haninge, Nynäshamn och Huddinge. Vägarna längs sträckningen kommer att vara avstängda enbart för den här tävlingen.

Högklassigt race

Startfältet innehåller många åkare och proffsstall av högsta europeisk klass.

– Vi har lockat hit många riktigt bra internationella åkare, säger Kessiakoff.

Svenska landslaget är även på plats med spurtspecialisten Jonas Ahlstrand i spetsen, precis som svenska Team Tre Berg Bianchi, med bland annat Alexander Wetterhall, Alexander Gingsjö, Kim Magnusson och OS-hjälten från Peking 2008 Gustav Larsson som tävlar för danska Cult Energy Pro Cycling.

I proffsloppet deltar över 200 elitcyklister från 17 olika länder och enligt Kessiakoff håller de mycket hög klass, men han tror att det blir svensk seger.

– Det kommer att bli en högklassig tävling där jag nog håller taktikern och spurtspecialisten Jonas Ahlstrand som knapp favorit.

Ahlstrand går för seger

Jonas Ahlstrand har haft en riktigt bra säsong, är i toppform och satsar på att bli historisk som den förste segraren i Stockholm Velothon.

– Jag är i bra form och satsar på att kontrollera fältet och sen tror jag att det avgörs i en klungspurt och där kommer jag att gå för segern.

Att det äntligen kommer en stor cykeltävling till Sverige är något han längtat efter.

– Det ska bli jäkligt kul att tävla på hemmaplan och visa upp cykelsporten och att det finns riktigt bra svenska åkare. Jag hoppas det kommer mycket folk och titta så de får se hur otroligt fort det går.

Folkfest

Förutom att vara ett proffslopp är även Velothon Stockholm ett motionslopp. Proffsen ger sig av på eftermiddagen och kör samma bana som motionärerna gjort tidigare under dagen. Tävlingen är det senaste tillskottet i UCI Velothon Majors – en internationell serie UCI-sanktionerade cykelevenemang som genomförs i åtta städer runt om i världen. Bland annat i Berlin, Wien och Cardiff.

Att tävlingen nu körs i Sverige beror mycket på det växande cykel-intresset i landet.

– Samtidigt som det är en proffstävling så är tanken att racet ska locka motionärerna. Vi vill att den ska växa och bli en folkfest som Vasaloppet och Vätternrundan, säger Kessiakoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer