Foto: BildbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stina fixade nytt svenskt silver

Publicerad

Stina Nilsson fixade en silvermedalj till Sverige i damstafetten när hon enkelt spurtade ner Krista Pärmäkoski. Kallas ursinniga fart på slutet av andra sträckan såg ett tag ut att kunna leda till en kamp om guldet men ett fall av Maria Rydqvist gjorde att det blev en duell om silvret mellan Stina Nilsson och finskan Pärmäkoski.
– Jag hade fått klara direktiv hur jag skulle bete mig och det gick ju bra, sa en sprudlande Nilsson till SVT Sport efter ännu ett silver.

Sofia Bleckur gjorde en riktigt bra första sträcka men tappade mycket tid i båda nerförsåkningarna ner mot stadion.  Avståndet blev till slut drygt 12 sekunder vid växlingen till Charlotte Kalla. 

Bleckur var debutant och hade en enorm press på sig men klarade av det galant.

– Det var bara glädje idag, säger Bleckur om sin dag.

En jakt på Therese Johaug inleddes av Kalla omgående efter växlingen till andra sträckan. Till en början hämtade den färska milmästarinnan in en del men började sedan att tappa när Johaug ryckte inne på stadion. Men Kalla kom tillbaka ännu en gång och ökade tempot markant den sista kilometern och var i princip ikapp Johaug när hon växlade över till Maria Rydqvist.

– Det är helt fantastiskt. Vi var tuffa idag. Vi hade inställningen att åka med mod och det har vi verkligen gjort, sa Kalla när det stod klart att hennes insats bidrog till en silvermedalj.

Guldhoppet levde i allra högsta grad efter Kallas fantastiska insats men det började dåligt när växlingen gick sådär och de få meter som Rydqvist var bakom Jacobsen växte till det dubbla. Sedan i jakten på norskan hände det olyckliga. Rydqvist föll på ändan efter att ha trasslat ihop sina pjäxor och den svenska guldchansen var borta. Formstrake Rydqvist orkade inte hämta in avståndet efter fallet, som kostade massor av kraft och tid. Finska Roponen kom istället  ikapp men  Rydqvist slet sig fast bakom på ett förtjänstfullt sätt.

– Jag föll på mig själv. Pjäxorna hakade i varandra. Det var otroligt klumpigt. Men jag är glad att jag inte blev stressad av det utan kunde komma in i åkningen, sa Rydqvist efteråt.

17 sekunder var det upp till Norge när Rydqvist växlade över till Stina Nilsson, som därmed fick en omöjligt uppgift vad gäller att ta upp kampen med Marit Björgen om guldet.  Nilsson valde snabbt att istället vinna silvret. Och hon gjorde det på ett fantastiskt sätt. Hon åkte stort och avslappnat och var aldrig nära att tappa Pärmäkoskis rygg.

– Jag hade fått klara direktiv hur jag skulle bete mig och det gick ju bra, sa Nilsson om taktiken att inte göra något försök att ta upp jakten på Norge.

In på Lugnets skidstadion kunde 21-åringen sedan  enkelt passera finskan, som inte hade kraft att bjuda på något motstånd.

Sverige tog sin sjätte medalj under VM i Falun och Stina Nilsson tog sitt tredje silver. Namnet Silver-Stina lär bestå...

– Jag är jättenöjd med det här mästerskapet och de känslor jag lyckats framkalla, säger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VM i Falun

Mer i ämnet