Den okända kusinen från Ensamheten

Uppdaterad
Publicerad

Hon är trefaldig världsmästare i armbrytning, VM-guld senast i höstas. Hon blev Sveriges starkaste kvinna (Strongwoman) -80 kg, tvåa i Europa. Och hon är attributmakare för film och TV-serier. Hennes liv är fyllt av masker, avhuggna ben, armar och robotar. Fia Reisek, 32, lever ett minst sagt annorlunda liv.

– Vi fick ett uppdrag där en giraff skulle stoppa in huvudet i en bil. Ta ett äpple och sen kräkas...vi tänkte efter ett tag...jepp! det fixar vi, säger Fia Reisek till SVT Sport.

Hon kommer från den lilla lappländska byn Ensamheten. Där alla bryter arm. Kusin med en av sportens mest framgångsrika genom tiderna, Heidi Andersson (11 VM-guld!).

Varning för obehagliga bilder

Fia flyttade till Bollebygd i Västergötland efter att hon på högskolan i Skellefteå utbildat sig till attributmakare. Sen flera år driver hon och hennes man, Niklas, en verkstad där de skapar specialrekvisita till film och TV-serier (Springfloden och 100-åringen...t ex).

Vi varnar för en del obehagliga bilder i reportaget!

I sommar ska hon försöka upprepa förra årets bedrift,  att vinna WAL (World Armwrestling League) i USA. Det största som går att vinna inom armbrytning tillsammans med VM. Där ska hon också försvara sin titel..

– Armbrytning är ju en av världens snabbaste sporter. Du har några hundradelar på dig att vara helt fokuserad. Ny händer hela tiden. Nya grepp. Hur ska jag bryta? Det är fantastiskt. Lika spännande varje gång, säger Fia Reisek.
 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer