Bästa från EM – A till Ö

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-EM är över – och vi kan blicka tillbaka på ett mästerskap som innehållit publikfester, skrällar, besvikelser, guldfiskar och riggade hejarklackar. SVT Sport har summerat det mest minnesvärda från A till Ö.

Asllanis fotskada var en evig följetong under EM. Kan du spela eller inte, undrade journalisterna gång på gång. Till slut tröttnade hon själv på frågan. Och foten var uppenbarligen tillräckligt okej, hon startade samtliga svenska matcher, gjorde ett mål och vann med sina fyra målgivande passningar turneringens assistliga.

Besvikna efter bortdömda målet. Det var de svenska spelarna efter matchen mot Tyskland. Lotta  Schelin: – Ingen annan tänkte att det var frispark.

Fotbolls-EM 2013

Cirkus kring kvartsfinalerna – det var precis var det var. Lotten avgjorde vilket lag som skulle gå vidare, Ryssland eller Danmark. Båda lagen hade lika många poäng efter gruppspelet, och samma målskillnad. När ryska spelarna fick höra att Danmark lottats vidare skrek de ut sin besvikelse och lämnade presstältet där svaret från lottningen kom. Systemet med lottning höll allt annat än EM-klass.

Danmark blev turneringens stora skrällag – visserligen blev det ingen upprepning på herrarnas galna succé i 1992-EM, men spelarna kan vara mycket nöjda med att ha nått semifinal.

EM blev en publiksuccé – drygt 215 000 var på plats under mästerskapet. Men trots fansens uppslutning blir EM ingen ekonomisk succé för Svenska fotbollförbundet, som inte tar del av biljettintäkterna. Förbundet kan dock glädja sig åt en liten bonus efter uppfyllda publikmål.

Franskt fiasko. Många trodde på laget, som var fullproppat av Lyon-spelare. Laget har en ovana att förlora i mästerskap i semifinalen, men nu åkte man ut redan i kvarten mot Danmark.

Genombrottet – Nilla Fischer imponerade stort som mittback under EM. I öppningsmatchen mot Danmark visade hon vägen när den svenska offensiven hackade. Totalt tre mål för stjärnan i EM – näst flest i turneringen – och nu ska hon enligt uppgifter vara klar för Wolfsburg till nästa säsong.

Holland var haussat inför EM och skulle stå för en positiv, offensiv fotboll. Men det blev inte mycket av det – Manon Melis och gänget gjorde noll mål och tog endast en poäng.

Isländska guldfisken Sigurwin låg illa till efter lagets förlust mot Sverige. Fisken, som agerat maskot, hotades av nerspolning, men efter kritik mot Island lämnades fisken in till en djuraffär i Malmö.

Jublet bland de tyska spelarna efter slutsignalen av Finalen var stort och vilt. Laget, som ifrågasatts under EM, plockade fram den tyska vinnarmentaliteten när den behövdes som mest. Efter matchen var målskytten Anja Mittag skönt kaxig: – Jag antar att de andra lagen hatar oss... Sorry, men man måste slå Tyskland om man vill vara på topp.

Keepern Nadine Angerer, 34, växte ut till rena väggen under mästerskapet. Utan hennes insats mot Sverige hade det förmodligen varit Blågul finalfest på Friends Arena. I stället blev hon i finalen på nytt hjälte för Tyskland, med två grymma straffräddningar.

Lotta Schelin sa inför EM att det varit en lång och slitsam säsong i Lyon. De många matcherna hade tärt på stjärnan. Men när det väl var dags för mästerskap levererade hon – fem mål och tilldelad guldskon som bästa målskytt i EM.

Musikentusiasten Pia Sundhage berättade efter 3-1 mot Italien hur hon skulle fira – hem och sätta på en gammal Paul Simon-dänga.

Näthat var inget vi slapp under EM, tyvärr. Under Sverige-Danmark flödade de nedsättande kommentarerna på sociala medier. ”Snart dags för alla fula kossor som ska ut på åkern och spela lite boll”, var en av många kommentarer av lägsta klass. Påhoppen vållade stor debatt.

Okoyino da Mbabi, Cecilia, hade stora skadeproblem under mästerskapet. Tysklands målspruta missade semifinalen, men kom till slut till spel mot Norge i finalen. Väl där visade hon sin kvalitet när hon hittade fram till Anja Mittags avgörande mål med en fin pass.

Publikens hyllning av Sverige i halvtid i finalen var vacker. Uppenbarligen har svenska folket tagit Sundhages landslag till sina hjärtan, trots förlusten mot Tyskland. Intresset är något att bygga vidare på.

Quit it Germany! Norge fick nog av Tysklands löjliga dominans i EM-sammanhang och gav i gruppspelet tyskorna den första förlusten i ett EM på 20 år. Som plåster på de tyska såren kom ju sedan en ny guldmedalj...

Riggade hejarklacken i Sveriges match mot Danmark blev en het potatis. En sponsor hade helt enkelt hyrt in en flashmob som höll igång under matchen. Vänsterpartiet i matchstaden Göteborg surnade till av tilltaget. – Det jag vänder mig mot är att ett företag kidnappar en folkfest, sa regionala ordföranden Thaher Pelaseyed till SVT.

Sundhages tårar efter förlusten i semifinalen blev en stark scen. Så här skrev en av SVT:s tittare på Facebook om det hela: ”Mitt bästa minne blir nog ändå just detta ögonblicket. Att se Pia långsamt gå 15-20 meter framför resten av truppen och klappa händerna till publiken medan tårarna rann ner för kinderna, det var stort.”, skrev Johan Holmberg.

Tittarna och publiken stöttade landslaget rejält, som en motreaktion mot flera nedsättande kommentarer på sociala medier i början av mästerskapet. SVT Sport drog igång kampanjen #stödsverige på Twitter och Facebook, och hälsningarna ramlade in och stödet för Blågult blev enormt.

Underkänt. Det får åskådarna som sprang in på planen under Island-Tyskland i gruppspelet. Några unga killar rusade in under pågående spel, och fick ledas ut av säkerhetsvakter.

Veteranen Therese Sjögran, 35, blev uttagen till EM i sista stund. Och började mästerskapet på bänken – men mot Italien kom hon in och ordnade viktiga 1-0. SVT Sport träffade henne efter matchen.

XIII – Sverige gjorde hela tretton mål under EM, klart flest. Offensiven med Kosovare Asllani och Lotta Schelin i spetsen var giftig. Det är försvaret som måste fungera bättre i VM 2015.

Yttermittfältet, till vänster, var kanske den position som gav Sundhage mest att fundera på. Antonia Göransson såg nervös ut i premiären, sen fick Chelsea-spelaren Sofia Jakobsson chansen mot Finland. Marie Hammarström testades där mot Italien, sen igen Jakobsson mot Island. Mot Tyskland var Göransson tillbaka utan att få ut så mycket av sitt normalt fina spel.

Zlatan fick på en presskonferens frågan om vem som var bäst – han eller Lotta Schelin. Stjärnan ville inte svara på frågan, som kom från SVT:s reporter på plats. Frågan till Zlatan har blivit omdebatterad, och DN:s Johan Croneman blev så upprörd att han skrev en lång arg text om det hela.

Åter till Bajen. Mitt under brinnande mästerskap kom nyheten att Thomas Dennerby, förre förbundskapten för damlandslaget, går till Hammarby. Han har jobbat som scout åt Sverige inför och under EM. Under Sören Cratz tid i Hammarby var Dennerby assisterande, och kommer nu tillbaka till klubben i hans hjärta.

Ännu bättre under VM 2015. Det är nästa stora mål för Sundhages Sverige. Dagen efter förlusten mot Tyskland träffade SVT förbundskaptenen och hon lyfte fram två stora talanger som kan vara med då: Lina Hurtig och Marija Banusic.

Över för veteranerna? Flera svenska spelare tvekar på om det blir något mer mästerskap i karriären – om nu Sverige ens tar sig dit. Sara Thunebro, Therese Sjögran och Charlotte Rohlin är tre som börjar komma upp i åren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2013

Mer i ämnet