Löparstjärnan berättar om systematisk rysk dopning

Uppdaterad
Publicerad

Det är TV-kanalen ARD, tyska motsvarigheten till SVT, som i en dokumentär pekar ut systematisk dopning i Ryssland, med friidrotten i fokus. 800-meterslöparen och OS-guldmedaljören från London Maria Savinova filmas med dold kamera när hon talar om sitt användande av en förbjuden steroid.

Programmet baseras på information från dopningsavstängda löparstjärnan Julia Stepanova, då Rusanova, och hennes man, som jobbade för ryska antidopingsbyrån. Stepanova berättar att ryska idrottare reser under falska namn för att komma undan dopningskontroller, och i dokumentären visas hur hon får dopningsmedel av sin tränare.

Ryska maratonlöparen Lilja Sjobuchova som vunnit Chicago maraton tre gånger var favorit inför OS 2012. Men några månader före spelens start höll allt på att rasa. Internationella friidrottsförbundet misstänkte ryskan för dopning.

– Det började i december 2011. Det ryska friidrottsförbundet vände sig till oss och förklarade att det kunde bli problem med vårt deltagande i London.

Hade Sjobuchova åkt fast och blivit avstängd skulle hon tvingas betala tillbaka flera miljoner av sina prispengar och blivit ruinerad. Sjobuchova berättar att hon betalade det ryska friidrottsförbundet runt 4,5 miljoner kronor för att mörka ett dopningstest. Kuppen lyckades och hon kunde starta i OS.

Reportern bakom dokumentären Hans-Jochen Seppelt anar att dom bara sett toppen av ett isberg.

– Ryska källor hävdar att det finns fler fall, men det har vi inte kunnat belägga. Det kan vara det största korruptionsfallet i åtminstone friidrottens historia. Summorna som utbetalades kan vara lika stora som i fallet Lance Armstrong.

Generalsekreteraren i internationella andidopningsbyrån Wada har sett dokumentären och kallar innehållet för chockerande. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer