Foto: TT Nyhetsbyrå

Domarbasen: ”Då avbryter vi matchen direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Det allt hårdare klimatet på de svenska arenorna har tvingat elitdomarna att utbildas på nya sätt.
Numera är alla domare förberedda på vad som händer om det spårar ur, och hur de ska resonera kring matchernas vara eller icke vara.
– Vi är tyvärr tvingade till det just nu, säger domarbasen Bosse Karlsson till SVT Sport.

Helsingborg–Djurgården tvingades avbrytas.
AIK–IFK Göteborg var inte alltför långt ifrån att brytas.

Den person som till syvende och sist står för det slutgiltiga beslutet om matchen ska fortsätta eller stoppas är huvuddomaren. En uppgift som domarbasen Bosse Karlsson inte är alltför glad att domarna har tvingats ta ställning till så pass ofta de senaste åren.

– Den uppgiften tillhör ju inte domardelen egentligen. Men det här är en annan del vi behöver utbilda domarna i, det känns felaktigt och onödigt eller vad man ska säga. Men vi är tyvärr tvingade just nu, säger han till SVT Sport.

”Inte alltid så lätt”

Han förklarar att även domarna tycker att det är jobbigt att behöva ha det ansvaret.

– Just i söndags var det inga konstigheter eller svårigheter, då var alla överens om att det var rätt sak att göra. Men det är inte alltid så lätt att ta ett ensamt beslut om det är många som trycker på, säger Karlsson.

Säkerhetsmöte

Domaren är dock inte helt ensam. Innan beslutet fattas hålls ett möte med bland annat domarna, säkerhetsansvarig och tränarna.

– Fast det är ju i slutändan ett domarbeslut. Och det kan finnas olika uppfattningar, då är det inte så lätt, säger Bosse Karlsson.

Tycker du att det är rätt att det beslutet ligger på domaren?

– Ja, det är väl den personen – om man ska välja av alla inblandade – som ska göra det.

”Var går gränsen?”

Denna situation har nu även gjorts att domarna utbildas i hur de ska hantera dylika situationer.

– Vi diskuterar ju var gränsen går. Det måste avgöras i varje enskild match. Men om någon domare blir skadad så avbryter vi direkt, säger Bosse Karlsson.

– Men allt är väldigt komplext. Därför går det inte att skriva några exakta regler, utan får ta varje enskild situation för sig, säger han.

Vad tycker domarna om det?

– Det finns en oro i gruppen över vad som ska hända. De tycker inte om den delen. De älskar fotboll och tycker om fotboll som sport. Men det här är så jobbiga delar. De vill vara med hela tiden, inte vika ned sig och inte vara med. De försöker göra det bästa av det.

Finns det en rädsla?

– En rädsla är det inte, men det är väldigt konstigt att blåsa en slutsignal och gå till omklädningsrummet innan en match har slutat. Det vill man inte vara med om.

”Det är hemskt”

Stefan Johannesson, som var nära att avbryta AIK–IFK Göteborg då en assisterande domare träffades av inkastade föremål, sade nyligen i en intervju med Aftonbladet att han inte vågar ta med sin egen familj på sina matcher.

– Jag håller med. Det är hemskt det som sker. Det är fruktansvärt. Jag var själv i Helsingborg. Och det var så mycket poliser... Det är många saker som du och jag inte kan göra som de (huliganerna) får göra i samband med match då polisen inte har tid med småsaker, säger domarbasen Bosse Karlsson.

Vad ska man göra i svensk fotboll?

– Det är inte lätt. Det är för mig något annat. Det är människan som lever i vårt land i dag. Många är inte rädda för något och har ingen respekt för något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Supporter dog vid allsvensk premiär

Mer i ämnet