Sverige vill se KHL-lag i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Utöver Ryssland har åtta nationer lag i ryska proffsligan KHL. Svenska hockeylag stoppas från KHL av Svenska hockeyförbundet, som i stället hoppas locka KHL-lagen till en kommande Europacup.

2010 ansökte AIK om att få spela i KHL, men Svenska hockeyförbundet satte stopp för det.

 – Vi har ingen annan syn i dag än den att vi ska se till att utveckla vår egna nationella hockey, säger Svenska hockeyförbundets ordförande Christer Englund till TT och är förvånad till Jokerits beslut.

– Jokerit är för mig ett starkt varumärke i den finländska ligan och att placera dem i KHL, så att de inte finns kvar bland de starka klubbarna i ligan, tycker jag är förvånande. I min värld måste det påverka sponsor- och TV-marknaden.

Vill ha Europacup med KHL-lag
Mikael Lundström, tävlingschef på förbundet, tycker att KHL expanderat kraftigt på senare tid.

– Att man ska ta KHL på största allvar är fullständigt klart. Jag tycker inte man ska avfärda KHL på något vis. Men hur svensk hockey ser på det är för tidigt att säga, säger Lundström till SVT Sport.

Han menar att det arbetas hårt på att få KHL-lagen närmare Sverige genom den kommande Europacupen.

– Det finns många krafter igång i Europa för en klubblagsmodell där man gärna vill ha med lag från KHL i den modellen också.

Svenska ansökan skulle nekas
Svenska hockeyförbundets orförande Christer Englund tycker att den vägen är rätt att gå för hockeyns utveckling i Europa.

– Den utvecklingen bygger på att man har kvar starka nationella system, så det man gör i Finland talar emot den utvecklingen, säger Englund.

Om ett svenskt lag skulle ansöka om att spela i KHL skulle det bli nej.

– Just nu finns det ingen fråga på bordet att fundera på. Men vi ser ingen anledning till varför vi ska ha andra ligor som ska spela sina klubbmatcher i Sverige. Att släppa i väg lag till utländska ligor tror inte jag gagnar någon i vårt elitsystem, säger Englund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elitserien 2012-2013

Mer i ämnet