Anthony Duclair gav Kanada en drömstart i JVM-finalen. Foto: SVT

3 snabba mål – ska Ryssland göra det omöjliga?

Så lång tid tog det för Kanada att ta ledningen i JVM-finalen.

En riktig drömstart för laget – som fick hemmapubliken i extas.

Och två minuter senare kom 2–0.

Men ryssarna kom tillbaka.

Att publiken sett fram emot finalen gick inte att ta miste på.

Stämningen i Air Canada Center var elektrisk redan innan matchen, och det tog inte lång tid innan den blev ännu bättre.

JVM i ishockey

Redan efter 23 sekunder spelade Max Domi in pucken från bakom mål till Anthony Duclair som stod i slottet och dunkade in 1–0.

Jublade stort

Blott 1.09 kom 2–0. Efter en snabb spelvändning spelade Brayden Point in från högerkanten till Nick Paul som störtade in i mitten och stötte in tvåan.

De kanadensiska spelarna jublade och publiken var i upplösningstillstånd.

De ryska spelarna och ledarna hade lättare att hålla sig för skratt. Målvakten Igor Tjetjorkin fick lämna målet, och Ilja Sorokin byttes in i stället.

Hårt skott av Judin

Kanada fortsatte att pressa på hårt och hade ett par chanser till 3–0. Men Sorokin höll tätt, och 9.20 in i perioden stänkte Dmitri Judin in ett stenhårt slagskott från den vänstra tekningscirkeln vilket gav ryssarna ett välbehövligt 1–2.

Ställningen stod sig perioden ut, och i den andra perioden var spelet inledningsvis lite lugnare än i den första. Men efter fem minuter bytte Ryssland vid helt fel tillfälle.

Domi nätade

Det noterade Josh Morrissey och slog en passning genom hela mittzonen fram till storstjärnan Connor McDavid som friställdes vid blålinjen, drog målvakten och satte pucken mellan Sorokins ben och satte 3–1.

Två minuter senare kom målet som kanske avgjorde matchen. Max Domi (son till den förre NHL-fightern Tie Domi) sköt ett skott från vänsterkanten som inte såg allt för farligt ut, men ändå gick in i nät.

Höstlöv från lönnlöv

Om Rysslands situation då var tuff såg det becksvart ut fem minuter senare. Domi slängde då iväg ett höstlöv från den bakre delen av anfallszonen, som letade sig in en förtvivlad Sorokin i den ryska kassen. Pucken touchade visserligen en rysk försvarares ben, men skottet var så löst att Sorokin nog borde ha tagit det ändå.

Men ryssarna gav inte upp. I powerplay reducerade de efter 14.21, och 32 sekunder senare kontrade de in 3–5 – till hemmapublikens chockerade ögon.

Och ännu mer chockade skulle de bli. Mindre än två minuter senare kom 4–5, efter ett vackert ryskt anfall i powerplay som avslutades med att pucken studsade in via en kanadensisk skridsko.