Foto: Scanpix

Ekonomin kan skärpa kraven inom speedway

Uppdaterad
Publicerad

Valsarnas akuta ekonomiska problem kan innebära nya och hårdare kontrollregler inom svensk speedway.

-Snart är väl tvångsåtgärder ett måste om vi ska ha några klubbar kvar, säger Stig Klemetz, ordförande i SSI som driver svensk speedway.

I Hagfors har det varit febril aktivitet sedan det stod klart att Valsarna varit tvungna att lämna walk over till tisdagens match mot Piraterna. Den stödgrupp som hjälpte klubben för ett par år sedan har aktiverats, utskick till privatpersoner och företag planeras. Pengar måste fram, och det snabbt.

-Vi jobbar stenhårt och gör allt för att kunna fortsätta säsongen. Det blev inte mycket sömn i natt, sade Valsarnas sportchef Mikael Lind på tisdagen.

Stor oro inom sporten

Inom SSI (Svensk speedway och isracing) är oron stor för vad som händer i Hagfors. Stig Klemetz visste inte att krisen i Hagfors var så stor.

-Jag hade hört en del rykten men hade ingen aning om att det var så illa. Från förbundets sida är det inte mycket vi kan göra. Klubbarna har alltid velat sköta sig själva och tyckt att de är tillräckligt duktiga för att klara det, säger han.

Inför denna säsong infördes ett lönetak för elitserien på 2,9 miljoner kronor per klubb under grundserien. Men kontrollen för att se att detta efterlevs görs inte förrän efter säsongen. Med tanke på vad som hänt i Hagfors kan Klemetz tänka sig tätare kontroller.

-Vi får ta upp den diskussionen inom SSI. Som det känns nu så måste vi väl ta till tvångsåtgärder för att kunna ha några klubbar kvar. Tyvärr så känns Valsarnas situation lite som ett parallellfall till Lejonen även om jag hoppas att de klarar ut situationen, säger Klemetz.

Allsvenskan fungerar

Även om ekonomiska problem förekommit ofta inom svensk speedway vill inte Klemetz dra alla klubbar över en kam.

-Fem-sex elitserieklubbar fungerar bra och i allsvenskan där kostnaderna är mindre fungerar det som ska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.