van Vleuten försvarade VM-titeln – Fahlin långt ifrån medalj

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Fahlin var den enda svenskan i tempoloppet i VM i Innsbruck. Men svenskhoppet var aldrig i närheten av en medaljplats. Hon slutade på 16:e plats i tävlingen – långt bakom titelförsvarande Annemiek van Vleuten.

– Det var ett kvitto på att det finns en bra form där, säger Fahlin i SVT:s sändning.

Med totalsegern i etapploppet i Tjeckien i våras och framgångarna på World Tour i Norge i augusti såg Emilia Fahlin ut att ha prickat in formen perfekt till VM i Innsbruck.

Inför tisdagens inledande tempolopp hoppades 29-åringen på lite tur, men hon var aldrig i närheten av en medaljplats.

”Kvitto på bra form”

29-åringen, som gick ut klockan 15.22 på tisdagen, gick i mål på elfte plats. När tävlingen var över landade svenskan på en 16:e plats, 3.09,39 bakom segrande Annemiek van Vleuten. Hon blev med det näst bästa skandinav efter tolfteplacerade danskan Pernille Mathiesen.

– Grundflytet fanns där, så jag tycker ändå att jag gjorde ett bra lopp och låg före några som jag trodde skulle slå mig. På det viset tycker jag att det var ett bra lopp och ett kvitto på att det finns en bra form där, säger Fahlin i SVT:s sändning.

I stället blev det idel nederländskt på pallen. Annemiek van Vleuten vann på tiden 34.25,36, följd av Anna van der Breggen på andraplats och Ellen van Dijk på bronsplats.

Försvarar VM-titeln

Det betyder att van Vleuten försvarar sin VM-titel från tempoloppet från i fjol. Det är andra gången hon kliver högst upp på världsmästarpallen efter den otäcka kraschen i OS i Rio år 2016 där många tv-tittare befarade det värsta.

– Det var ett tufft lopp med tuffa klättringar men framför allt tufft utför, där fick man trycka på. Det är mycket press på mig men det var det även förra året och jag vet hur skönt det är att åka runt i världsmästartröjan så det överväger det, säger van Vleuten.

Fahlin var den enda svenskan i det 52 kvinnor stora fältet på den 27,8 kilometer långa banan. Linjeloppet på lördag är svenskhoppets huvudfokus.

VM-fakta:

• Var: Innsbruck, Österrike.

• När: 23–30 september.

• Individuellt tempo: Deltagarna startar individuellt och tävlar mot klockan. Snabbast tid vinner. Damernas bana är 27,8 km och herrarnas 52,5 km.

• Svenska deltagare: Emilia Fahlin och Tobias Ludvigsson. Damerna kör tisdag och herrarna onsdag.

• Linjelopp: Alla startar samtidigt och först i mål vinner. Damernas bana är 156,5 km och herrarnas 258,5 km.

• Svenska deltagare: Emilia Fahlin, Hanna Nilsson, Sara Penton och Tobias Ludvigsson. Damerna tävlar på lördag och herrarna på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.