”En svensk brasse” dominerade derbyt

Uppdaterad
Publicerad

Sam Larsson, 19, gjorde två målpassningar och ett eget mål när IFK slog Häcken med 3-0. Larssons sköt snyggt in bollen i 65:e minuten med vänstern.

-En svensk brasse, som kan passa och skjuta, berömde IFK:s tränare Mikael Stahre i C More efteråt.

-Han är extremt bra med bollen. En bra touch, och kan utmana. Saknar kanske en vänsterfot för inlägg. Men det är en jätteduktig fotbollsspelare, som hade spelat fler allsvenska minuter förra året om han varit skadefri, sa Stahre sedan till TT.

Allsvenskan 2013

Unge Larsson har hört brasse-liknelsen förut från sin tränare.

-Han tycker att jag liknar Daniel Sobralense lite, tror jag. Vi är lite lika i spelstilen. Sen tycker han väl att jag är lite lat också, ibland.

-Det är inte varje svensk spelare som får den beskrivningen, så det är lite roligt, säger Sam Larsson.

Johansson premiärmålade

I 40:e min hittade Sam Larsson Mattias Bjärsmyr som pricknickade in 0-2.

I den 22:a min blev Jakob Johansson årets första målskytt i allsvenskan. Johansson flyttade sig i sidled  och fick iväg ett hyfsat skott som studsade ett par gånger. Christofer Källqvist borde ha tagit det skottet.

-De har sagt åt mig att skjuta mer. Sedan var det väl ingen kanon i dag men den gick in, sa Johansson.

Häcken gjorde en ganska slät figur där man inte lyckades komma in bakom IFK:s backlinje och hitta ytor för sitt normalt så framgångsrika passningsspel.  Blåvitt spelade bra och utnyttjade sin snabbhet i omställningarna.

-Vårt passningsspel var inte bra. Vi skapar alldeles för lite men Blåvitt gör det bra, sa Häcken-tränaren Peter Gerhardsson till C More efter matchen.

-Vi var mycket bättre. Vi är stabila, kontrollerar matchen. Bra försvarsspel.

Jätteskönt att vi vann men det är 29 matcher till, som jätteklyschan säger, analyserar Mikael Stahre efter matchen.

IFK Göteborgs seger var lagets 900:e allsvenska vinst. Nytt rekord.

Larsson omskolad anfallare

Man kunde tro att fotbollstalangen Sam Larsson skulle hamna i Häcken. Han är uppväxt på Hisingen, fostrad i Torslandaklubben Zenith – och lillebror till den tidigare Häckenprofilen Daniel Larsson, nu i spanska Valladolid. Men IFK Göteborg höll sig bättre framme.

-När det var dags att byta klubb var Blåvitt väldigt intresserade. Jag hade problem med ryggen på den tiden. De hjälpte mig att fixa läkare och så. Valet var självklart, när jag hade lagt allt på bordet, säger Sam Larsson om flytten till IFK Göteborg för tre år sedan.

Han har varit anfallare tidigare, men gjordes om till yttermittfältare i Blåvitts A-trupp.

-När man kommer upp som ung får man inte nummer 10-rollen bara så där. Just nu trivs jag väldigt bra på kanten, säger Larsson.'

Han var vänstermittfältare i sin första allsvenska match från start, påskdagens premiär mot Häcken. Det gick bra, trots att högern är Larssons bästa fot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2013

Mer i ämnet