Ett fall som får NHL att lämna OS?

Uppdaterad
Publicerad

Sista gången vi såg NHL-spelare i OS?

Fallet Bäckström gör det inte lättare för IOK att få in världens bästa spelare under ringarna igen, enligt Tre Kronors landslagschef Tommy Boustedt.

– Många är upprörda, säger han.

Kan det här på sikt äventyra NHL:s medverkan i OS?

– Det tror jag. NHL:s ordförande och vice ordförande är enormt upprörda av det här och NHLPA:s (spelarfackets) folk är också otroligt upprörda just nu.

OS i Sotji ishockey herrar

– Jag ska inte tala för dem, men jag har pratat med dem och jag har pratat med människor som har pratat med dem under de här timmarna och de tycker det jag säger.

Lite senare kommenterade Matthew Schneider på NHLPA:

– Det är ett problem med processen. Det står klart att det inte är dopning. Sunt förnuft måste få råda och det gjorde det inte i det här fallet. Vi har många frågor. Vi är inte del i processen men det är våra spelare. Det här är en stor fråga för oss och skadan är skedd. En av hans största dagar i livet togs i från honom.

Får konsekvenser

Boustedts kritik mot Internationella olympiska kommitténs sätt att hantera turerna kring Bäckströms dopningstest var svidande timmarna efter finalförlusten mot Kanada.

Han kallade flera gånger det hela för ”amatörmässigt”.

Boustedt tror att det kommer att få konsekvenser för OS-hockeyn.

– Det är ju så här att NHL består av 30 klubbar. Tio av klubbarna tycker definitivt att man ska spela OS, tio tycker att man absolut inte ska spela OS och tio brukar vara osäkra.

Dålig publicitet

– Det här ger ju dem som är osäkra vatten på kvarnen att det här är amatörmässigt. Det ger ju väldigt dålig publicitet åt NHL och NHL-spelare, att de tar mediciner som de får utskrivna i Nordamerika och testas för ganska ofta och sedan blir de drabbade på det här sättet. Klubbarna är väldigt måna om de sina och när någon blir drabbad av något de gör här – då brukar de vara ganska tuffa.

Nu var det Nicklas Bäckström. Men det kunde lika gärna ha varit en amerikan, en kanadensare eller en tjeck med en NHL-klubb som arbetsgivare.

Boustedt:

– Det här med att vara allergisk är väl varannan spelare och de tar den här typen av mediciner.

NHL-spelare har varit med i OS sedan 1998. Hur det blir 2018 är inte bestämt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet