Färre paralympier ska ta fler medaljer

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skickar 19 aktiva till Paralympics, som avgörs 7-16 mars. Det tävlas i sex idrotter; alpint, kälkhockey, längd, rullstolscurling, skidskytte samt snowboard, som i år debuterar på det paralympiska programmet.

– Truppens målsättning är att vi ska göra bättre resultat än vad vi gjort i de två senaste spelen. Om det sen betyder att vi tar högre valörer, fler medaljer eller totalt sett bättre placeringar, det vill jag låta vara osagt, säger Hans Säfström, sportchef och truppansvarig hos Svenska paralympiska kommittén.

– Vi har aldrig varit bästa nordiska nation i vinter-Paralympics och det är något jag saknar. Men jag ser viss möjlighet att vi kan slå Norge denna gång. Gör vi det skulle jag vara oerhört nöjd, säger Säfström.

Paralympics 2014

”Fler medaljchanser på längdsidan”

I Vancouver för fyra år sedan tog Sverige två bronsmedaljer och slutade på 19:e plats i medaljligan, samma placering som i Turin 2006. Årets svenska trupp är något mindre än för fyra år sedan. Hans Säfström tror ändå att medaljchanserna är större i år och Svenska paralympiska kommittén ser möjligheter att kunna avancera i medaljligan.

– Vi har i år till exempel fler medaljchanser på längdsidan, där vi har två åkare som båda tog individuell medalj på VM ifjol. Vi ser även curlingen som en klar medaljkandidat. Det finns väldigt många starka lag, men helt klart är Sverige ett av dom lag som har chans på medalj, det är ett lag med väldigt härlig harmoni inom laget, säger Hans Säfström.

Curlinglaget hoppas på ny medalj

Det svenska curlinglaget leds för tredje vinterspelen i rad av skippern Jalle Jungnell. Efter brons i två Paralympics hoppas laget på nytt vara med och slåss om medalj.

– Vi har en trestegsraket. Först och främst ska vi ta oss an matchen mot Finland (premiärmatchen) och sen ska vi vara mentalt förberedda på nio matcher i ett gruppspel. Vi kommer att förlora någon match med stor sannolikhet, det måste vi ta på ett bra sätt, säger Jalle Jungell till SVT Sport.

– Vi ska ta oss till slutspel, det är mål nummer två och sen får vi se vad bonusen är, men naturligtvis så vill vi jättegärna möta Kanada i en final och då har vi inte som målsättning att förlora den, säger Jungnell med ett leende.

Kanada curlingfavorit

Sverige var tvåa på VM i fjol bakom storfavoriten Kanada, som även tog guld i Vancouver. Även om det blev förlust i VM-finalen har Sverige fin statistik mot Kanada på senare år. Faktum är att Sverige är den enda nationen som besegrat Kanada mer än en gång sen Paralympics för fyra år sedan.

Kanada har bara förlorat fyra matcher på fyra år, tre av dessa kom mot Sverige och en mot Italien – resultat som självklart stärker Sverige.

Det svenska kälkhockeylaget slutade åtta i Vancouver. Per Kasperi var då Paralympics-debutant, nu är 20-åringen rankad som en av världens bästa kälkhockeyspelare. Den svenska forwarden tror att Sverige har goda chanser att ta sig vidare från gruppen till semifinal.

– Det ser jag som en stor möjlighet, bara vi fokuserar på en match i taget och gör det vi ska så tror jag väldigt bra om det här laget. Vi har en otroligt bra sammanhållning i laget och vi ska göra allt vi kan där borta säger, säger Per Kasperi.

– Favoriter är ju alltid Kanada och USA men i övrigt är alla lag väldigt jämna, och man vill ju slå alla så klart.

Sverige inleder kälkhockeyturneringen den 8 mars mot Kanada. I Sveriges grupp spelar också Tjeckien och Norge.

Fakta

Svenska truppen till Paralympics

Längd/Skidskytte

Zebastian Modin  längd & skidskytte

Helene Ripa längd

Alpint:

Linnéa Ottosson Eide

Kälkhockey, elva spelare varav fyra paralympicsdebutanter:

Ulf Nilsson målvakt

Kenth Jonsson målvakt

Per Kasperi

Niklas Ingvarsson

Marcus Holm

Niklas Rakos

Rasmus Lundgren

Christian Hedberg

Peter Ojala

Gunnar From

Stefan Olsson

Curling:

Jalle Jungnell skipper

Glenn Ikonen

Patrik Kallin

Kristina Ulander (paralympicsdebutant)

Zandra Reppe

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics 2014

Mer i ämnet