Foto: TT Nyhetsbyrån

Fifa utreder egna anställda

Uppdaterad
Publicerad

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) går till domstol för att utreda om enskilda personer i organisationen gjort sig skyldiga till tjänstefel i samband med att VM-värdar för 2018 och 2022 utsågs.

Detta på inrådan av Fifas etiske domare Hans-Joachim Eckert, som för en vecka sedan presenterade den bantade rapporten som friade Fifa och inblandade parter från mutmisstankar då Ryssland och Qatar tilldelades VM-slutspelen 2018 och 2022.

Den amerikanske utredaren Michael Garcia, ordförande i Fifas utredningsbyrå, hävdade att hans ursprungliga utredning misstolkats.

Fotbolls-VM i Qatar 2022

På tisdagen förklarade Fifas ordförande Sepp Blatter att han på rekommendation av Eckert gått till åklagare för att utreda om vissa personer varit inblandade i något brottsligt. Krav som framförts från flera håll om att publicera hela utredningen tillbakavisas dock av Blatter.

”Om Fifa skulle publicera rapporten så skulle vi bryta mot vårt eget regelverk och även civila lagar”, sade han på Fifa hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM i Qatar 2022

Mer i ämnet