Fredrik Lööf till höger, här tillsammans med Max Salminen efter OS-guldet i London. Foto: Scanpix

Fredrik Lööf avbryter sin OS-satsning

Uppdaterad
Publicerad

Seglaren och OS-guldmedaljören Fredrik Lööf avbyter sin satsning mot Rio 2016.

– Jag vet vad som krävs för att lyckas och priset är för högt. Det känns tomt och sorgligt, men så är det, säger Lööf till SVT Sport.

I London vann Fredrik Lööf OS-guld i starbåt, tillsammans med Max Salminen. Den klassen har nu strukits ur OS-programmet. Tanken var att Lööf skulle satsa mot Rio i den nya klassen Nacra 17, en katamaran där besättningen består av en kvinna och en man.

– Jag testade båten i Italien för några veckor sen. Det fungerade bra. Men jag känner att det är fel mot min familj att göra en OS-satsning.

– Går jag in i det här är det bara guld som gäller. För att lyckas krävs det att hela livet kretsar kring seglingen.

Är det helt uteslutet att vi får se dig i Rio?

– Man ska aldrig säga aldrig, men det ska väldigt, väldigt mycket till om jag ska tänka om.

Och då krävs det att han tänker om snabbt.

– Tåget börjar rulla redan i mars och om inte Fredrik kommit igång i höst är det nog kört, tror Stefan Rahm, Svenska Seglingsförbundets sportchef.

Men Fredrik Lööf kommer att fortsätta segla. Han bestämt sig för att satsa på M32, en större katamaranklass, som ej finns på OS-programmet.

– Det är en ny klass. Besättning består av fyra personer. Det är redan klart att jag kommer att delta i en cup, som består av fyra deltävlingar, den här säsongen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.