Foto: TT Nyhetsbyrån

”Friidrottens mest avskydde”

Uppdaterad
Publicerad

Han är världens snabbaste man i år på både 100 och 200 meter. Trots det har hyllningarna uteblivit för Justin Gatlin, vars mörka förflutna, med två dopningsdomar, ständigt gör sig påmint. SVT Sport fick en exklusiv intervju med en av friidrottens minst omtyckta utövare.

– Jag var tvungen att hålla mig borta från sporten jag älskar och straffades för något jag inte gjorde mot mig själv. Men jag tog det som en man, avtjänade mitt straff, kom tillbaka och visade att jag är en gudabenådad talang, säger han till SVT Sport.

Dubbelt dopningsdömd

Han har dömts för dopning vid två tillfällen. Som 19-åring handlade det om amfetamin och den senaste gången, 2006, om testosteron. Straffet blev kännbart: Justin Gatlin var tvungen att hålla sig borta från friidrotten i fyra år.

När han som 32-åring sprang fortare än någonsin den här säsongen ledde det till massiv kritik bland både utövare och experter. Justin Gatlin är med sin historik en av friidrottens mest avskydda utövare och det finns folk som hellre hade sett honom avstängd på livstid.

”Livstid inte befogat”

– Jag tycker att vårt system fungerar. Om jag hade gjort något fel så har jag redan straffats för det. Jag fick inte tävla på fyra år, det är mitt straff. Jag tror inte att ett straff som skulle utesluta mig på livstid är befogad för vår sport.

Gatlin fortsätter:

– Jag tror att folk är upprörda för att jag nog är den enda som varit i den här situationen. Att avtjäna den dubbla tiden på fyra år, komma tillbaka och vara framgångsrik. Många andra som döms faller i skugga och raderas från historieböckerna. Själv är jag stark och en av dom bästa i världen.

Ser du fortfarande dig själv som oskyldig?

– Självklart gör jag det. Jag har aldrig ändrat min historia till skillnad från många andra som ändrar sig när dom får sitt straff. Jag testas fortfarande varje dag, månad och i samband med alla tävlingar. Jag går ändå ut där och gör mitt jobb.

Kontroversiell nominering

I oktober i år bev Justin Gatlin nominerad till årets friidrottare av det internationella förbundet, IAAF. Ett kontroversiellt beslut som fick flera profiler inom sporten att reagera starkt. Trots att Gatlin var överlägsen på favoritdistansen 100 meter menade många att amerikanens historik borde ha diskvalificerat honom. Mest upprörd var den tyska diskuskastaren Robert Harting, som bad om att få sin nominering indragen.

– Helt ärligt bryr jag mig inte. Jag tävlar för att vinna medaljer, inte för att vinna priser och tävlingar om vem som är mest populär. Om jag är nominerad är det hedrande. När andra idrottare som inte ens tävlar i min disciplin går ut och kritiserar… Det är nog avundsjuka från deras sida. Jag går inte och talar om för dom hur man kastar en slägga eller diskus. Dom borde hålla sig på sin bana och bry sig om sig själva.

Förtjänade du att vinna priset?

– Jag vet inte vad jag förtjänar. Men när jag korsar mållinjen som etta förtjänar jag att även vara nummer ett. Det är det om räknas hos mig. Min pappa säger alltid ”pratar dom om dig, har du gjort någonting rätt. Pratar dom inte om dig, har du gjort någonting fel”.

”Vet vem jag är”

I reportaget i Sportspegeln berättat Gatlin om vad han lärt sig under alla turbulenta år.

– Jag har lärt mig hur stark jag är. Jag är vem jag är. Varje år efter min comeback har jag blivit bättre och bättre. Det är det enda jag tänker på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer