Grattis Pelé!

Pelé på en presskonferens i Calcutta, Indien den 12:e oktober i år.
Foto: TTPelé på en presskonferens i Calcutta, Indien den 12:e oktober i år.
Edson Arantes do Nascimento, mer känd som Pelé, firar 75 år i dag fredag den 23:e oktober.

Han var en sensation vid sin internationella debut mot Argentina blott 17 år 1957, gjorde succé i fotbolls-VM 1958 (i Sverige) som yngste spelare att både spela, vinna och göra mål i en VM-final. Han peakade som 29-åring när Brasilien tog hem VM-pokalen för tredje gången 1970. Han deltog i och gjorde mål i fyra på varandra följande VM, och skrev för evigt in sig i fotbollshistorien som en av de absolut största.

Genom sin extraordinära talang och sportsliga föredöme med sin ödmjuka attityd, fick han lika mycket respekt av sina motståndare som av sina lagkamrater. Pelé blev ett närmast mytiskt namn som förkroppsligade allt bra i världens största sport.

Pelé spelade sin sista landskamp 1971, och tre år senare lämnade han klubbspelet med ett facit på otroliga 1.281 mål i 1.363 matcher. Han ställde skorna på hyllan för gott 1977.

Ett särskilt mål anses vara Pelés mest briljanta, han gjorde det 1959. Han dribblade bollen över tre motståndare, inklusive målvakten, innan han nickade in bollen för Santos mot Juventus. Matchen sändes inte på tv eller filmades, men han har själv medverkat till datoranimerade rekonstruktioner (extern länk).

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.