Gunde slutar som landslagschef

Uppdaterad
Publicerad

Gunde Svan slutar som chef för längdskidlandslaget. Han anser att han är klar med sitt uppdrag.

-Jag upplever att nu är jag äntligen klar. Det känns som ett bra tillfälle trots att några tycker att det är för tidigt, säger Gunde Svan till SVT.

Bakom beslutet ligger också familjeskäl.

-Jag har ett problem. Jag vill göra en sak i taget. Det påminner mig min fru om. Jag har verkligen gett 100 procent. Nu ska jag prioritera andra saker, klippa gräs och skotta snö.

Svans uppdrag, när han tillträdde hösten 2007, var att lösa det infekterade bråket inom landslaget, förbättra ekonomin och ta fram en strategi mot OS i Vancouver.

-Vår första uppgörelse var över en säsong, dessvärre överskattade jag min förmåga och behövde två säsonger, säger Svan i ett pressmeddelande från Svenska Skidförbundet.

Svan slutar den 30 juni. Hans sista uppgift blir att tillsätta en person ansvarig för sprintåkarna.

Enligt förbundet ska organisationen som Svan byggt upp och OS-satsningen inte påverkas av att Svan slutar. Förbundet har ännu inte utsett en ny landslagschef.

-Vi fundera hur vi ska göra. Sen får vi se i vilken roll vi kommer att plocka in någon form av efterträdare till Gunde, säger förbundsdirektör Tomas Ringby Petersson.

Jonas Cho Walsgård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.