Foto: SVT

Hockeyallsvenskan årets publikvinnare

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyallsvenskan är den stora vinnaren när det gäller publik på läktarna det senaste året – förloraren är elitserien i hockey. Glappet mellan de två högsta hockeyserierna har minskat med över 1 300 personer per match den senaste säsongen. Det visar SVT Sports stora kartläggning över den svenska idrottspubliken.

– Det var rätt beslut att säga ja till NHL-spelarna, säger hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson.

SVT Sport har jämfört publiksnitten i samtliga stora serier i landet för den senaste säsongens grundseriespel. Många serier minskar, högstaserierna i såväl fotboll, ishockey, speedway, bandy och innebandy har på herrsidan alla röda siffror senaste året.

Även damallsvenskan, handbollens elitserie för damer, superligan i innebandy för damer och damligan i basket har sänkt sitt snitt. Av högstaserierna är det egentligen bara handbollens elitserie för herrar som går framåt med en drygt femprocentig ökning.

Ökning på 24 procent

Den stora vinnaren är hockeyallsvenskan – förra årets snitt på 2 607 personer per match ökade denna vinter till 3 227 per match. En ökning motsvarande 24 procent.

– Kul för allsvenskan, många av de här klubbarna har väldigt trogna fans, säger SVT Sports expert Micke Renberg.

Anledningarna är flera, dels har bra publiklag som Djurgården och Karlskrona förstärkt serien. Dels har serien haft en positiv publiktrend under flera år.

– Vi har haft lite tur, vi har fått in bra lag i serien – uppifrån när det gäller Djurgården, och underifrån när det gäller Karlskrona. Det tillför ju lite nettopublik, i och med att de har många supportrar, säger Bengtsson.

”Folk uppskattar att se proffsen”

En annan bidragande orsak till ökningen är valet att tillåta lockoutspelare från NHL – framförallt då elitserien valde att inte tillåta NHL-spelare.

– Precis just därför har det gett stor effekt i allsvenskan, med tanke på att man inte tillät det i elitserien, säger Renberg.

– Jag tror att folk uppskattar att se de här proffsen, fortsätter han.

Hockeyallsvenskans vd, Stefan Bengtsson håller med om att NHL-proffsen varit en viktig faktor i publikökningen.

– NHL-spelarna har ju gjort att vi fått tusentals artiklar – hela intresset för hockeyallsvenskan har ökat, säger han.

”Elitserien blivit profilfattig”

Samtidigt som hockeyallsvenskan haft en rejäl ökning, har elitserien minskat ännu mer. 686 åskådare per match har försvunnit från läktarna, en minskning motsvarande 11 procent.

– Elitserien har blivit profilfattig. Jag tycker den har tappat i kvalitet, säger Renberg.

Jämför med förra årets lista: Se här

förändring i procent.

1 Fotboll allsvenskan

7 210 -2%

2 Hockey elitserien

5 707 -11%

3 Hockey allsvenskan

3 227 +24%

4 Speedway elitserien

2 786 -4%

5 Fotboll superettan

2 456 +1%

6 Bandy elitserien

1 476 -6%

7 Handboll elitserien

1 409 +5%

8 Speedway allsvenskan

1 112 +7%

9 Basket herrligan

938 -6%

10 Innebandy superligan

934 -8%

11 Fotboll damallsvenskan

836 -10%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer