Riikka Nieminen jublar efter vad hon trodde var ett mål som betydde VM-guld. Foto: TT.

Högste ishockeychefen till finländskorna: ”Jag känner er sorg”

VM-finalen slutade i kaos och burop efter att USA vunnit mot Finland med 2-1 efter straffar. Allt efterspel kom att handla om Finlands mål i förlängningen som underkändes av videodomaren efter en tio minuters lång granskning.

– Jag känner er sorg, säger internationella ishockeyförbundets chef Rene Fasel till Yle.

Backstjärnan Jenni Hiirikoski tog sig fram i banan och via målvakten Alex Rigsby hamnade pucken hos lagkamraten i Luleå, Petra Nieminen, som satte den i mål för 2-1 men Hiirikoskis sammanstötning med målvakten innan dess kom att videogranskas.

Domaren var placerad bakom målet och höjde armen för utvisning på Rigsby men sänkte ner den och pekade mot målet för mål. Dock ville videodomaren granska händelsen i detta mästerskap som kommer att gå till historien för sina videogranskningar, nästan alla mål har kommit att videogranskas.

Ishockey-VM

Efter tio minuter kom beskedet att målet underkändes. Finländskorna fick leta rätt på bortkastade handskar och hjälmar och torka bort gläjdetårar efter ett, vad de trodde och känslomässigt redan räknat hem, historiskt guld och börja spela igen.

”Det handlade om interference”

Yle fick tag på René Fasel, ordförande för det internationella ishockeyförbundet IIHF, efter matchen.

Enligt Fasel var det interference på den amerikanska målvakten.

– Efter att Finland gjorde mål så fick domarna på isen ett samtal från videodomarna. Efter att videodomarna analyserat situationen igen bedömde de att det handlade om interference, säger Fasel.

Men det förklarar inte varför Hiirikoski inte fick en utvisning och varför Finland i stället fick spela powerplay. Det officiella beskedet efter den långa granskningen var nämligen att USA:s målvakt Alex Rigsby fick två minuters utvisning.

– Jag kan bara säga att det officiella beslutet är det som fattats av videodomarna, säger Fasel.

Videodomaren gick inte att nå för en kommentar efteråt.

Inlämnade protesten ett slag i luften

Efter matchen lämnade Finland in en protest. Enligt det finländska ishockeyförbundets ordförande Harri Nurmela finns det ändå inte ens någon sådan möjlighet.

– Vi diskuterade saken med IIHF efteråt. Det finns inga möjligheter att protestera mot det här enligt förbundets regler, säger Nurmela.