”Holland har bästa anfallsspelet i EM”

Uppdaterad
Publicerad

Förre skyttedrottningen Manon Melis tror inte på nån målfest ikväll.

-Holland har det bästa anfallsspelet hittills i EM. Men det blir jämnt mot Sverige. Jag tror det blir 1-0 och hoppas det blir till Holland.

När SVT når Manon Melis ska hon strax åka mot matcharenan. Som expert för den nederländska kanalen NOS analyserar hon matchen i tv. Och även hennes svenska är i det närmaste perfekt.

Manon Melis spelade nio år i Sverige och vann tre SM-guld med LdB Malmö (nu FC Rosengård) och vann skytteligan tre gånger. Hon har spelat med bland annat Nilla Fischer och träffade även en ung Stina Blackstenius under sitt år i Linköping 2012.

-Stina har utvecklats jättemycket. Hon är snabb, målfarlig och blir jättefarlig för Holland, säger Melis som har bra koll även på Sverige.

Sista landskampen mot Sverige

Själv gjorde hon sin sista landskamp mot just Sverige i OS-kvalet ifjol, när Sverige tog OS-platsen efter att Olivia Schough kvitterat i slutskedet.

-Jag ville till OS. Och när vi missade det valde jag så småningom att sluta. Efter tio år utomlands räckte det, jag ville hem. Och i Rotterdam fanns inget damlag. Och jag saknar faktiskt inte att vara med i EM nu.

Men det nya jobbet blev perfekt. Manon Melis jobbar i Feyenoord med att starta flicklag. Om några år är det tänkt att klubben ska ha ett damlag, med egna produkter. Och EM ger bra draghjälp.

-Om vi förlorat första matchen mot Norge hade det blivit svårt. Men nu har det blivit jättepopulärt, folk pratar om EM och tidningarna skriver.

Bästa anfallsspelet

-Det är också roligt att laget spelar så bra. Det är ju ett holländskt system, offensivt med två farliga kantspelare. Martens och Van de Sanden har olika styrkor, det finns inte många spelare med sån spetskompetens i EM. Jag tycker vi har det bästa anfallsspelet i turneringen.

Manon Melis räknar med en jämn kvartsfinal.

-Det är en 50-50-match. Holland har imponerat i turneringen men Sverige har så mycket erfarenhet och senast ett OS-silver ifjol. Det blir ingen målfest, jag tror på 1-0. Hoppas det blir till Holland, säger hon och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.