Idrottsminister Gabriel Wikström och Patrik Sjöberg. Foto: BILDBYRÅN

Idrottsministern säger nej till särskild barnidrottsombudsman

Publicerad

Förre höjdhopparstjärnan Patrik Sjöberg tycker att regeringen bör tillsätta en barnidrottsombudsman för att komma åt problemen med sexuella övergrepp och kränkningar inom idrotten. Men idrottsminister Gabriel Wikström är tveksam till förslaget.

– Jag tycker att det är bra att det kommer upp olika förslag på vad man kan göra åt den här problematiken för vi behöver göra mer. Men precis som både Riksidrottsförbundet (RF) och Bris (Barnens rätt i samhället) har konstaterat så finns det en barnombudsman som man redan kan vända sig till i dag. Det är också så att Riksidrottsförbundet och Bris har inlett ett samarbete som jag tror kommer att ge positiva resultat, säger Wikström till radioprogrammet Kaliber, enligt Radiosporten.

Patrik Sjöberg skapar debatt

Tidigare OS-och VM-medaljören Patrik Sjöberg berättade 2011 att han som barn utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare, och i oktober skrev han ett debattinlägg tillsammans med den moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund med förslag på åtgärder.

Quicklund har nu lämnat in en interpellation i riksdagen med förslag på att en barnidrottsombudsman ska tillsättas. Quicklund vill också neka idrottsföreningar statligt bidrag om de inte kan hantera problemet med sexuella trakasserier. Men idrottsministern säger att det är RF:s fråga och inte riksdagens.

– Men spontant tror jag att det är fel väg att gå för det riskerar att skapa en kultur där man inte lyfter upp problem till ytan för att man är rädd för att bli av med pengar och stöd, säger Gabriel Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer