Ingen VM-final för innebandydamerna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen ny VM-finalen för de svenska innebandydamerna. Arvfienden Finland vann semifinalen i Singapore med 3-2 (1-1, 1-0, 1-1). -Vi ska skämmas över insatsen. Vi är ett bättre lag och måste helt enkelt vinna, dundrade en ilsken Kristina Landgren Carestam, svensk förbundskapten.

Det fanns fog för Landgrens vrede. Det spel Finland visade upp i Singapore Indoor Stadium i det första internationella mästerskapet utanför Europa var långt ifrån lysande. Däremot satsade motståndarna på en taktisk modell som passade offensiva Sverige riktigt illa.

-De rullade boll mellan sin backar och vi fick bara jaga. När vi till slut fick chanserna var vi alldeles för trötta, analyserade den svenska lagkaptenen Hermine Dahlérus.

Sverige, som var regerande världsmästare från 2003, började bra och tog en tidig ledning genom Sara Ekström. Men Finland jobbade sig in i matchen, tog över och styrde sedan spelet på ett tämligen säkert sätt. Visst var målvakten Miia Pöntinen duktig, men det var i sanningens namn ytterst sällan som svenskorna skapade panik i det finska målområdet.

Den sista perioden var bara 26 sekunder gammal när Sara Simonsson kvitterade till 2-2. Fyra minuter senare sköt Katriina Saarinen det avgörande målet.

-Efter 2-2 var jag övertygad om att vi skulle vinna. Då hade vi go i laget och gjorde flera fina byten. Men det ville sig inte, och jag håller med om att vi gjorde en riktigt dålig prestation, fortsätter Dahlérus.

Sverige startade VM med oslipat och tveksamt spel, men efter 14-1 i gruppfinalen mot Norge var alla överens om att laget var på rätt väg. Landgren Carestam gjorde heller inga försök att förklara bort förlusten.

-Alla är friska, vi har haft perfekta förberedelser och stämningen före match var precis som den ska vara. Jag anser att vi är bättre än Finland på alla punkter och har mycket svårt att acceptera förlusten, fortsatte Landgren, som i fortsättningen koncentrerar sig på herrlandslaget. Jan-Erik Vaara tar över som damkapten med VM i Danmark 2007 som huvudmål.

Nu får Sverige koncentrera sig på bronsmatch mot Norge. Som väntat var norskorna inte i närheten av ett stabilt Schweiz och förlorade med 1-5 i den andra semifinalen.

-Det känns totalt oinspirerande att spela bronsmatch, men å andra sidan kan vi ju inte sluta fyra i turneringen, suckade Dahlérus.

Sverige har bara missat VM-finalen vid ett tidigare tillfälle. Det var 1999 då laget slutade trea i Borlänge.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.