IOK sågar norska politikers okunnighet

Publicerad

I går kom beskedet att Oslo drar sig ur kandidaturen till OS 2022. I dag kommer vass kritik från IOK-håll mot Norges agerande. ”De tog beslutet på grundval av halvsanningar och faktafel”, skriver IOK-basen Christophe Dubi.

Det norska regeringspartiet Höyre beslutade sig i går för att inte stötta en norsk kandidatur, strax därefter drog även Oslo kommun tillbaka sitt stöd. Då valde Norges olympiska kommitté sig för att dra tillbaka sin kandidatur.

Nu är bara kazakiska Almaty och Peking kvar i kampen om vinter OS 2022, efter att såväl Stockholm, Krakow och ukrainska Lviv dragiti sig ur kampen tidigare.

Det har fått IOK att se rött. Och att göra något så ovanligt som att offentligt kritisera de norska politikerna. Han menar att de tagit sitt beslut för att de är okunniga.

”Tidigare i år bad den norska kandidaturen om ett möte med IOK för en redogörelse av alla aspekter av IOK:s krav, inklusive de ekonomiska ramarna, och IOK ordnade detta möte för de tre kandidatstäderna, allt för att garantera rent spel mellan de tre anbuden”, skriver  IOK-basen Christophe Dubi. 

”Tyvärr skickade Oslo varken en ledande medlem från kandidaturen eller en regeringstjänsteman till detta möte. Därför tycks ledande politiker i Norge inte ha blivit ordentligt informerade om processen och lämnades att fatta sina beslut på grundval av halvsanningar och faktafel”, skriver  Dubi upprört.

”För ett land med sådana möjligheter, full av så många framgångsrika idrottare och så många fanatiska vintersport-fans är det synd att Oslo kommer att gå miste om denna fantastiska möjlighet att investera i sin framtid och visa världen vad den har att erbjuda.”

Värdstad för OS 2022 kommer att röstas fram i Kuala Lumpur, Malaysia, i juli 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS 2022

Mer i ämnet