Emmanuel Macron är på plats i Lausanne. Foto: TT Nyhetsbyrån

IOK utser OS-värdar för 2024 och 2028 i höst

Uppdaterad
Publicerad

I september tillkännages värdstaden för sommar-OS 2024 – och 2028.

IOK har fattat det historiska beslutet att utse två OS-arrangörer på samma gång. Ett av de olympiska spelen går till Paris och det andra till Los Angeles.

Det internationella fotbollförbundet (Fifa) gjorde det med VM 2018 (Ryssland) och 2022 (Qatar). Nu kopierar den internationella olympiska kommittén (IOK) konceptet.

Vid sin kongress i Lima i Peru den 13 september meddelar IOK vilka som får OS 2024 och utser även arrangörsstaden för spelen fyra år senare.

Just nu söker IOK och de två värdstäderna konsensus, men om det inte nås kommer endast värdstaden för 2024 utses i höst.

Ekonomiska skäl

Därmed slipper IOK välja mellan två starka kandidater och kan belöna Paris och Los Angeles – samtidigt. De två miljonstäderna är de enda kandidaterna som är kvar, sedan Hamburg, Budapest och Rom hoppat av.

Och det ligger framförallt ekonomiska skäl bakom IOK:s nya giv. Kostnaden för att arrangera OS fortsätter att skjuta i höjden, trots att IOK understryker att de vill se värdstäder som prioriterar hållbarhet, sunda ekonomiska ramar och tänker använda redan befintliga arenor.

”Bra kandidatstäder”

Förslaget gillas av den svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg.

– Nu har vi två bra kandidatstäder, då är det synd att inte ta tillvara på det. Nästa gång kanske man inte har det, sa hon till TT i juni.

Paris favorit för 2024

Världsstäderna Paris och Los Angeles har redan de flesta arenorna och bedöms klara av infrastrukturen utan stora ekonomiska risker. Båda har arrangerat OS två gånger tidigare; Paris 1900 och 1924, Los Angeles 1932 och 1984.

Paris anses vara favorit till att få spelen 2024, därmed skulle Los Angeles får arrangera 2028. Men kampanjen kan utvecklas till en prestigekamp mellan presidenterna Emmanuel Macron och Donald Trump.

Macron fanns på plats under IOK-mötet i Lausanne för att skänka stjärnglans till Paris kandidatur, medan Trump uttalade sig på Twitter på tisdagen:

”Jobbar hårt för att ordna OS till USA (LA). Häng med!”.

Tweet

Kommande OS-arrangörer

2018 Vinter-OS i Pyeongchang.

2020 Sommar-OS i Tokyo.

2022 Vinter-OS i Peking.

2024 Sommar-OS i Los Angeles eller Paris.

2028 Sommar-OS i Los Angeles eller Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.