Isabellah Andersson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Isabellah Andersson blev erbjuden dopning

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotten har skakats av många dopningsfall genom åren.

Nu avslöjar maratonstjärnan Isabellah Andersson att även hon har erbjudits otillåtna medel.

Men hon tackade nej.

Den svenska maratonstjärnan Isabellah Andersson blev för en tid sedan erbjudan dopningspreparat när hon var i Kenya och tränade.

– Han pratade med mig och berättade hur de gör och vem som använder, jag blev chockad. Jag blev besviken, men försöker glömma det, säger hon till Radiosporten, och berättar att hon är oroad över dopningsproblemen i Kenya.

– Vi vill gärna ha Uppdrag Granskning där nere så att de kan göra reportage och se hur det fungerar.

”Undrar varför”

Varför just hon blev erbjuden preparaten vet hon inte.

– Jag undrar varför, men det handlar om pengar också. De vill sälja något, men jag vill inte smutsa ned mitt namn. Jag sa att jag vill behålla Isabellah Andersson som hon är just nu, säger hon till Radiosporten.

Andersson springer i morgon Stockholm Marathon. Om hon vinner blir det hennes sjätte seger. Dessutom tangerar hon då Eric Lemmings svenska rekord på 25 SM-guld. Lemming, som främst var framgångsrik i spjut, tog sina guld mellan 1899 och 1917.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.