Italiensk damfotboll på uppgång

Uppdaterad
Publicerad

Italien har en stark fotbollskultur – men damspelarna brottas med fördomar och diskriminering. Nu hoppas landslaget att EM-turneringen ska höja damfotbollens status på hemmaplan.

Den stolta fotbollsnationen med drygt 60 miljoner invånare har bara en åttondel av det antal damspelare som Sverige har.

Fördomarna mot den italienska damfotbollen är många. Bland annat har den påståtts vara styrd av en lesbisk lobby.

– Vi kan och måste göra mycket mer för damfotbollen i ItalienMycket återstår att göra, men förbundet har satsat mycket de senaste två och ett halvt året. Damfotbollen kommer att växa men det är ett projekt på medellång till lång sikt, säger landets förbundskapten Antonio Cabrini.

”De får se upp”

Stjärnan och lagkaptenen Melania Gabbiadini är fylld av självförtroende inför turneringen.

– Om vi pratar om Sverige och Tyskland så känner vi till deras kapacitet, och vi vet hur viktig gruppen är. Men jag tror att Tyskland, Sverige och Ryssland får se upp med Italien – vi åker inte till EM bara för att delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.