En däckad Halfvarsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Halfvarsson närmast Northug i spurten

Publicerad

Plötsligt var de fyra. Petter Northug fick snabbt sällskap under dagens jaktstart – men vann efter ett taktiskt ryck. Calle Halfvarsson slutade tvåa och skaffade sig tio viktiga bonussekunder. – Jag trodde inte att det skulle gå såhär bra, säger Halfvarsson till SVT Sport.

I sista backen innan stadion ryckte Petter Northug – de övriga tre lyckades inte hänga med och norrmannen tog ytterligare en seger i Tour de Ski.

– De var starkare än jag i dag, så jag fick bara hålla huvudet högt och kämpa, säger Northug om att han sparade lite krafter under loppet och var den ende i tätfyran som inte var upp och drog.

Halfvarsson gick ut som fyra, drygt 13 sekunder efter Northug, men tillsammans med Martin Johnsrud Sundby och Jevgenij Belov hade han snabbt fångat upp Northug. Kvartetten ökade sedan avståndet till konkurrenterna som jagade bakom, och i sista backen ryckte alltså Northug till seger.

– Det var ju smart av Petter, han verkade stark på slutet, säger Halfvarsson.

Calle Halfvarsson var dock den som lyckades följa bäst, och slutade tvåa. Andraplatsen innebär att Halfvarsson nu även är tvåa totalt, sju sekunder efter Northug.

”Jag går lite för hårt från början”

– Jag trodde inte att det skulle gå såhär bra. Jag går lite för hårt från början, jag går ikapp för fort och ödslar lite kraft. Det var ett tufft lopp och jag är jättenöjd att jag hängde med.

– Jag tänkte varje varv att ”ett varv till ska jag klara, ett varv till ska jag klara”.

Halfvarsson är nu totaltvåa, sju sekunder bakom Northug. Martin Johnsrud Sundby är trea, 12 sekunder bakom Northug och Jevgenyj Belov är fyra, 17 sekunder bakom Northug.

– Det gäller att hänga med bra, sen blir det bonussekunder där som är viktiga, säger Halfvarsson inför lördagens klassiska masstart över 15 km.

– Det gäller att inte vara för långt efter i mål, jag ska vara med och strida om pallplatserna där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tour de ski

Mer i ämnet