Jennie Öberg vann sprint i Rybinsk

Uppdaterad
Publicerad

Jennie Öberg tog karriärens första världscupseger genom att vinna fristilssprinten i ryska Rybinsk. Detta var första gången som hon nådde en final i VC-sammanhang.

– Det är galet. Jag vet inte vad som hände, säger en lika lycklig som häpen Öberg några minuter efter målgången i finalen.

Världseliten saknas i Rybinsk, men Öberg behöver inte skämmas över segern. Hon var snabbast i kvalet, blev tvåa i kvartsfinalen trots ett tidigt fall, vann semifinalen och vann alltså även finalen efter att ha ryckt åt sig ledningen tidigt. 25-åringen var trött på upploppet men lyckades hålla undan och vinna.

Världscupen i längdskidor

Efter vurpan i kvartsfinalen kändes Pireååkarens seger mycket avlägsen.

– Jag fick panik när jag ramlade, erkänner Öberg, som blev första icke-norska att ta en individuell världscupseger den här säsongen.

Blomquist imponerad

SVT:s skidexpert Anders Blomquist var mäkta imponerad av Öbergs insats.

– Det är riktigt, riktigt, riktigt bra gjort, säger Blomquist efter att ha bevittnat Sveriges första individuella VC-seger den här säsongen.

Konkurrensen på sprintsidan är stenhård bland de svenska damerna, men Blomquist tror att Öberg kan bli aktuell för det svenska VM-laget.

– Absolut. Hon är minst lika bra i klassisk sprint som hon är i en fristilssprint.

Italiensk seger i herrtävlingen

Italienaren Federico Pellegrino vann herrtävlingen, närmast före fyra ryssar. Simon Andersson slogs ut i kvartsfinalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet