Gabriel Jesus tar sig fram och oroar det peruanska försvaret. Foto: TT.

Jesus utvisad matchvinnare för Brasilien

Brasilien vann finalen mot Peru med 3-1 i Copa America hemma på klassiska Maracana-stadion i Rio de Janeiro. Men gjorde det med tio man. Jesus slapp bli syndabock.

Det blev ett stort kramkalas på planen efter att segern och titeln var säkrad.

– Det här betyder mycket, vi har gjort något speciellt tillsammans, säger lagkaptenen Dani Alves.

Copa America

Djupt in på tilläggstid i den första halvleken tog sig Gabriel Jesus fram och hittade luckan i det peruanska försvaret och placerade in 2-1, vilket såg ut att stå sig matchen ut i världens äldsta landslagsturnering, startad redan 1916.

– Jag var missnöjd efter förra matchen och jag ville verkligen göra allt jag bara kunde för att vi skulle vinna. Jag skulle svettas blod för mina lagkamrater. Hela laget förtjänar alla gratulationer för en jättebra match, säger den brasilianska målskytten efter matchen.

Gråtande Jesus såg lagkamraterna utöka

I mitten av andra halvlek drog Jesus på sig sitt andra gula kort och blev utvisad. Gråtande lämnade han planen, och rev sånär ned domarens VAR-bås på väg till omklädningsrummet.

Från bänken fick han se lagkamraterna under press men de redde ut stormen. Strax före ordinarie tids slut fixade Everton en straff för Brasilien sedan Carlos Zambrano gått in stenhårt med axeln. Richarlison satte straffen för 3-1 och Brasilien slapp nervositeten under den sex minuter långa tilläggstiden.

Det var även Jesus som stod för det fina förarbetet inför Evertons 1-0. Han dribblade ute på högerkanten och spelade in till Everton som drog till direkt.

Perus förbundskapten ändå nöjd: ”Kommer stärka oss”

I slutet av första halvlek fick Peru straff efter att Thiago Silva ramlat och fått bollen på handen. Domaren blåste direkt för straff men efter några minuters diskussion valde han ändå att titta på situationen via VAR.

Veteranen Paolo Guerrero var säker från straffpunkten och satte 1-1.

Perus förbundskapten Ricardo Gareca var trots förlusten nöjd, finalen var Perus första sedan segern 1975.

– Brasilien har tusen spelare att välja på, vi har 50. Vi måste komma ihåg hur vi mycket bättre vi har blivit, och det kommer att stärka oss i framtiden, säger Gareca.