Jokerit i KHL skapar debatt

Publicerad

I Finland har Helsingforslaget Jokerits medverkan i den ryska ishockeyligan KHL skapat debatt och rört upp känslorna i landet.

Det var i höstas som laget lämnade den finländska ligan och tog klivet in i KHL, alltså Kontinental Hockey League som är Rysslands motsvarighet till NHL.
 

Publikt och sportsligt har inledningen av säsongen varit en succé. Jokerit har spelat bra och ligger nu på tredje plats i serien. 
 

Men många ifrågasätter om det är rätt att ett finländskt lag spelar i en rysk liga mitt under Ukrainakrisen. En liga som dessutom styrs och ställs direkt från ledningen i Kreml.


Kan man kalla KHL för Putins liga?

 

– Ja absolut. Det var Putin som hittade på och skapade ligan, berättar forskaren Markku Jokisipilä.
 

Journalisten Jussi Kontinen vid Finlands största tidning Helsingin Sanomat har granskat KHL och kommit fram till att den både politiskt och ekonomiskt stöds och styrs av ledningen i Kreml.
 

– Serien sponsras helt av Gazprom och andra bolag som är kopplade till det statliga oljebolaget, förklarar Konttinen.
 

Även under Sovjettiden var ishockeyn något av ett propagandaverktyg för ledningen i Kreml.
 

– När serien grundades hänvisade Putin till traditioner under Sovjettiden. Det var något som förenade folket. Han har sagt att KHL inte bara är idrott utan något mycket större. Han hänvisade till att det också var grundandet av ett nytt humanitärt Sovjetunionen. I dagens läge med tanke på Ukrainakrisen är det ett uttalande som kan tolkas som ett rent hot, fortsätter Markku Jokisipilä.
 

– Genom idrotten försöker man skapa en gemenskap och positiva känslor vilket naturligtvis är bra. Om allt i övrigt är bra i landet är det fint men i dagens situation är det ett sätt att täcka över problemen, menar Katri Pynnöniemi som är forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.
 

Är KHL ett politiskt verktyg i Ryssland?
 

– Ja, man kan kalla det för ett mjukt maktmedel som också nu sträcker sig över gränsen till Finland. Men i första hand är det en inrikespolitisk PR-verksamhet, anser Pynnöniemi.
 

Trots kritiken har ändå publiken och fansen strömmat till matcherna. Och hockeyarenan i Helsingfors har varit slutsåld.
 

– Det här är jäkligt bra. Vi har hamnat i en bättre liga och får se bra matcher, säger Samu som är Jokerit-anhängare.
 

Stör det inte att det här kallas för Putins liga?
 

– Nej inte alls.

– Jag har inte sett Putin här. Det stör mig inte. Jag gillar ishockey, inflikar Jokerit-anhängaren Sari Karjalainen. 
 

– Både publikt och sportsligt har flytten varit en stor framgång och jag hoppas att också ett svenskt lag flyttar över till KHL, säger Jokerits styrelseordförande Hjallis Harkimo.
 

– Det är inte allt aktuellt. Frågan om ett svenskt lag i KHL anser jag vara en icke fråga, säger Tommy Boustedt som är generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer