"Styrkan och energin finns inte längre"

Nicklas Lidström berättar om beslutet att lägga av.

Nicklas Lidström bekräftade vid en presskonferens i Joe Louis arena att han slutar sin NHL-karriär.

-Jag började träna barmarksträning och köra lite off ice och kände att jag inte hade den riktiga motivationen jag måste ha för att spela på en hög nivå. Det var då jag kände att jag var klar som hockeyspelare, säger Nicklas Lidström till SVT Sport.

42-åringen har gjort 20 säsonger i NHL, alla med Detroit Red Wings.

-Jag kände lite sorg när man är på väg ner träffade gamla lagkamrater och coacher. Det blir väldigt känslosamt, det känns lite sorgset. Men nu känns det som en lättnad – livet går vidare fast jag inte kommer att spela hockey, säger Lidström.

Förra säsongen väntade han i flera veckor innan han bestämde sig för det som skulle bli den sista säsongen.

-Vissa av er tror att jag ännu skulle kunna vinna matcher, tack för det.

Bredvid Lidström på podiet satt Red Wings ägare och General Manager.

-Det här är en av de mest känslosamma dagarna i Detroit Red Wings historia. Nick har varit en Gibraltars klippa för klubben och laget, sa ägaren MIke Ilitch.

Även General Managern Ken Holland visade sin beundran.

-När man tänker på Nick så är det klass. Man märker det när man träffar honom dag efter dag. Jag är väldigt tacksam för de 20 år han spelade för klubben, sa Holland.

När Lidas funderade över det starkaste minnet fastnade han för den första Stanley Cup-vinsten 1997, den första för Red Wings på över 40 år.

-Det var så speciellt att få vinna den där första bucklan och fansen hade väntat så länge, funderade Lidström som i detalj beskrev situationer från den första Stanley Cup-vinsten som satt i hans minne lika klart som om matchen spelats igår.

Lidas flyttar nu till Sverige

-Det kommer att bli en viss tomhet när hösten kommer, kroppen och huvudet är van att flyga över och att man ska förbereda sig på en ny säsong. Jag tror det kommer att bli en omställning. Att flytta hem till Sverige kommer att bli en omställning när man bott i USA i 21 år, säger Lidström till SVT Sport.

Lidas satte stopp för spekulationer om att han skulle kunna hoppa in nästa säsong om klubben skulle behöva honom.

-Det går inte att lura sig själv. Jag  har inte motivationen längre, det är bara att inse, sa Lidström som är framme vid den 20-åriga NHL-resans slut.

-Jag kunde aldrig tro att det skulle bli så här och att jag skulle få vara med om att vinna så mycket. Men när man väl fått smak på framgång så växer hungern ytterligare. Det är den beslutsamheten som har drivit mig. Tanken är inte helt tom men nu kan jag sluta med värdighet.

Sagt om Nicklas Lidström

-Man är lite chockad över det här beskedet därför han är fortfarande en väldigt bra hockeyspelare. Men han känner ju bäst själv när det är dags. Jag tror inte folk i Sverige förstår hur bra han har varit, han är en av dom största som vi har haft där borta.

(Peter Forsberg)

-Jag tänker tillbaka på när Gordie Howe, Bobby Orr, Lemieux och Messier slutade. Man tänker: "Herregud, hur ersätter man sådana killar?" för att de är så speciella. Det han har gjort är unikt. Han kommer att gå till historien som en av de största backarna genom tiderna.

(Wayne Gretzky till NHL network).

-Han har hållit en toppnivå hela tiden och varit den bästa backen i hela ligan. Han är bra på allting och gör sällan misstag. En komplett back.

(Börje Salming till aftonbladet.se som svar på varför Lidström blev så stor).

-Han har en bra skalle, det är nummer ett. Sen är han otroligt vältränad också.

(Bengt-Åke Gustafsson till aftonbladet.se).

"Att Lidström slutar är det värsta som hänt Detroit sedan bilindustrin kollapsade".

(Phoenix-forwarden Paul Bissonnette på twitter, enligt Detroit Free Press).

"Vilken karriär för Lidström. Han och Bobby Orr är de två bästa försvarsspelarna.

(New York Rangers back Michael del Zotto twittrar).

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.