Foto: TT Nyhetsbyrå

Hansdotters första världscupseger

Uppdaterad
Publicerad

Äntligen. Efter åtta andraplatser i världscupen är Frida Hansdotter äntligen en vinnare. Svenskan vann dagens slalom i Kranjska Gora.

Hansdotter var näst snabbast i första  åket och gjorde ett riktigt bra andraåk. Norbergstjejen åkte med stort självförtroende och tog ledningen.

I det ymniga snöfallet och i en backe  som var svårkörd tvekade inte Frida.  

Världscupen i alpint

-Det var tufft men jag försökte bara att köra på. Jag gav järnet hela vägen. Det känns fantastiskt inför OS, sa Hansdotter om sin historiska insats.  

När den amerikanska slalomsuveränen Mikaela Schiffrin inte fick till det i sitt andra åk, insåg en nervös Hansdotter i målfållan att den första segern var på gång.

-Jag tänkte att kan det vara min första seger, hoppas hoppas hoppas, sa Frida till SVT Sport i målfållan.

-Fick faktiskt lite tårar i ögonen när jag insåg att jag vunnit.

-Det här betyder oerhört mycket, sa en sprudlande tränare Fredrik Steinwall i det ihärdiga snöandet i den slovenska skidorten.

Maria Pietilä Holmner hade en bra chans från sin tredjeplats efter första åket men en miss i nedre delen kostade mycket tid och svenskan blev femma.

-Äntligen etta, skoj, sa PH, hövligt om Hansdotters åk.

Men uppsynen på Maria sa något helt annat. Tävlingsmännsika som hon är var den egna insatsen det hon tänkte på.

-Men jag är oerhört besviken, sa hon om sin egen insats.

Redan efter första åket var PH irriterad. -Banan var ett skämt, sa hon då.

Bakom PH och Hansdotter gjorde även en annan svenska en imponerande slalominsats. Anna Swenn Larsson gjorde en fin tävling och blev sexa, hennes nästa bästa placering någonsin. 1:a, 5:a och 6:a, en oerhört fin laginsats av det svenska laget alltså.

Viktigt att slå Schiffrin

SVT Sports alpina expert Pernilla Wiberg var förstås glad och även imponerad av den svenska insatsen och speceillet Frida. Att hon äntligen slog Mikaela Schiffrin tror hon kommer betyda mycket inför OS.

– Att hon nu kan tänka, jag kan faktiskt slå Schiffrin, hon är inte oslagbar. Det är viktigt inför framtiden, säger Wiberg.

– Efter det här...Något under pallen hade varit konstigt att förvänta sig, säger Wiberg om förväntningarna inför OS.

Hansdotter har länge motvilligt fått vänja sig vid att höra att hon är den eviga tvåan. Smått osannolika åtta gånger har Norbergstjejen fått kliva upp ppå samma ställe på en världscuppall. Aldrig på tredjeplatsen, aldrig på den översta platsen. Den enda gången hon varit trea var på VM i fjol. 

Nu får man väl som svensk hoppas att det blir åtta raka förstaplatser för Frida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet