Hammarby mästare inför rekordpublik

Hammarby är svenska mästare efter 9-4 mot Sandviken inför rekordpubliken

38 474 åskådare på Friends Arena.

– Vi startade ursinnigt och lyckades kontra på dom. Vi har gjort en otrolig säsong och vi har Sveriges bästa lag i år – därför vinner, säger Stefan Erixon till SVT Sport.

Hammarby chockstartade finalen, som sköts upp 20 minuter på grund av brinnande bengaler på läktaren, med att göra 4-0 på elva minuter. Saik hämtades sig dock och 5-3 i halvtid.

Christoffer Edlund gav Saik hopp genom 5-4 på straff, men David Pizzoni Elfving replikerade snabbt med 6-4 och Hammarby kunde gå ifrån och vinna lagets andra SM-guld.

Gilljam premiärskytt

Adam Gilljam blev premiärmålskytt redan i tredje matchminuten. 2-0 gjorde han en minut senare.

– En hörnretur var väl ganska enkelt sedan var det ett snyggt lyft av Uffe som jag drog in på tennis. Man kom in i matchen på ett bra sätt, säger Gilljam.

Efter Hammarbys tredje mål tog Saik time out för att lugna ner spelet. Men kort efter kom 4-0 genom Stefan Erixon. Christoffer Edlund satte 4-1 och 4-3 kom sedan han och Erik Pettersson kommit fri.

– Bedrövligt, det är riktigt tungt. Tycker att vi kommer upp i hyffsad nivå när vi börja komma ikapp men Hammarby var vassa i kontringarna och drar ifrån oss på slutet, säger Saik:s målvakt Joel Othén

Hammarby missade en straff i första halvlek när Ulf Einarsson fälldes. Misja Pasjkin sköt svagt mitt på Joel Othén.

Matchen sköts upp

Hammarbyklacken brände av ett 25-tal bengaler strax före avslag av SM-finalen i bandy, och domaren Peter Öhrlund valde att skicka ut lagen till omklädningsrummen igen.

Matchens sköts upp 20 minuter för att skingra röken.

Publikrekord

Nära 40 000 åskådare hade kommit för att se finalen, vilket var svenskt publikrekord.