Charlotte Kalla, Marit Bjørgen och Vibeke Skofterud efter en världscupstävling i Finland 2011. Foto: TT

Kalla: ”Vila i frid”

Uppdaterad
Publicerad

Nyss har världen nåtts av den tragiska nyheten att OS-guldmedaljören från 2010, Vibeke Skofterud, hittats avliden. Redan har hyllningarna och reaktionerna strömmat in.

”Det är med sorg i hjärtat”, skriver Charlotte Kalla till SVT Sport.

Skidvärlden är i chock och i sorg efter beskedet att den före detta längdskidåkaren Vibeke Skofterud hittats avliden. En av dem som nu sörjer är Charlotte Kalla.

”Den tragiska nyheten kom som en chock för mig. Det känns obehagligt och svårt att ta in att en sådan levnadsglad, positiv och energifylld idrottskamrat som Vibeke Skofterud inte längre finns med oss. Vibeke var en av mina förebilder när jag kom med i landslaget. En positiv person och glädjespridare som verkligen bidrog till den fina sammanhållningen med det norska laget. Hon var en profil inom sporten och bjöd mycket på sig själv. Det är med sorg i hjärtat jag nu tänker på Vibeke och hennes nära och kära. Vila i frid Vibeke”, skriver hon i ett sms till SVT Sport.

Även Anders Södergren delar med sig av sina tankar efter beskedet.

”Jag är helt chockad. Oerhört tragiskt. En underbar människa som man haft förmånen att lära känna under alla år i skidspåren. En riktig glädjespridare som kommer att vara saknad av många”, skriver Södergren i ett sms till SVT Sport.

Norska skidåkarna i sorg

Petter Northug skriver så här på sin Facebook:

”Otroligt ledsamt att höra att Vibeke gått bort. Vi hade många härliga år tillsammans i landslaget. Mina tankar går nu till hennes närmaste. Vila i frid Vibeke”.

Marit Björgen skickade ut ett pressmeddelande under söndagen.

”Jag skakar, är i chock och är fullständigt lamslagen över den förfärliga nyheten jag nåddes av i dag. Kära Vibeke, detta var alldeles för tidigt. Jag är ofantligt glad för alla fina stunder vi hade tillsammans. Tuff konkurrent i spåren, men allra viktigast den varmaste, snällaste, tuffaste och roligaste kvinnan i världen. Det var aldrig tråkigt runt Vibeke, och tomrummet efter henne blir stort och omöjligt att fylla. Vi har upplevt så mycket tillsammans, från OS-guld i stafett till fest hemma i Trøndelag, och minnena kommer jag att leva på länge. Mina tankar går i dag till familjen och hennes närmaste. Älskar dig Vibeke. Vila i frid.”

”Den bästa vän jag haft”

Den före detta landslagstränaren i längdskidor Steinar Mundal pratar om Skofterud i NRK:

– Det här är förstås grymt. Jag har inga ord att beskriva det med. Den glada tjejen. Jag tänker på familjen, säger han till tidningen.

Han ska enligt NRK varit nära Skofterud och varit hennes personliga tränare under åren.

– Hon är kanske den bästa vännen jag haft som utövare. Hon var full av liv och ville prova nya saker. Hon hade inte ett vanligt ”A4-liv” för att uttrycka det så, säger han till NRK.

Norges landslagschef Vidar Löfshus säger på skidförbundets vägnar:

– Det er en oerhörd tragedi att allas vår livsglade Vibeke är borta. Våra tankar går till Vibekes familj och hennes närmaste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.