Kanada tog hem JVM efter stor dramatik. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån

Kanada vann galen final

Det såg ut att bli en överkörning.

Men Ryssland kom tillbaka – och det blev en galen final.

Men Kanada lyckades reda ut stormen, och tog hem JVM-finalen och är mästare för första gången på sex år.

– Det här var en chans man får en gång i livet. Det är så häftigt. Oavsett vad som händer kommer vi att minnas det här hela livet, säger Max Domi till TSN.

Ryssland jagade efter en kvitteringspuck i hela den tredje perioden.

JVM i ishockey

– Vi fick inte panik eller försökte i alla fall att inte drabbas av panik, säger Sam Reinhart, som tillsammans med Domi valdes in i All Star-team.

Rysslands svaga målvakter sänkte laget, som ändå var så nära.

– Det stod 5-4. Det var ju bara ett mål och vi hade hela tredje perioden på oss att göra ett mål. Vi började så dåligt och släppte in två billiga mål, men vi har ett väldigt bra lag, säger Nikolaj Goldobin till IIHF.

Att publiken sett fram emot finalen gick inte att ta miste på.

Stämningen i Air Canada Center var elektrisk redan innan matchen, och det tog inte lång tid innan den blev ännu bättre.

Redan efter 23 sekunder spelade Max Domi in pucken från bakom mål till Anthony Duclair som stod i slottet och dunkade in 1–0.

Jublade stort

Blott 1.09 kom 2–0. Efter en snabb spelvändning spelade Brayden Point in från högerkanten till Nick Paul som störtade in i mitten och stötte in tvåan, och målvakten Igor Tjetjorkin byttes ut, till förmån för Ilja Sorokin.

Där och då trodde nog de flesta på en enkel kanadensisk seger, framför allt då Kanada fortsatte att pressa på och hade lägen till 3–0. Men Sorokin höll tätt, och 9.20 in i perioden stänkte Dmitri Judin in ett stenhårt slagskott från den vänstra tekningscirkeln vilket gav ryssarna ett välbehövligt 1–2.

Ställningen stod sig perioden ut, och i den andra perioden var spelet inledningsvis lite lugnare än i den första. Men efter fem minuter bytte Ryssland vid helt fel tillfälle.

Domi nätade

Det noterade Josh Morrissey och slog en passning genom hela mittzonen fram till storstjärnan Connor McDavid som friställdes vid blålinjen, drog målvakten och satte pucken mellan Sorokins ben och satte 3–1.

Två minuter senare kom även 4–1, och det såg avgjort ut.

Och om Rysslands situation då var tuff såg det becksvart ut fem minuter senare. Domi slängde då iväg ett höstlöv från den bakre delen av anfallszonen, som letade sig in en förtvivlad Sorokin i den ryska kassen. Pucken touchade visserligen en rysk försvarares ben, men skottet var så löst att Sorokin nog borde ha tagit det ändå.

Ny reducering

Men ryssarna gav inte upp. I powerplay reducerade de efter 14.21, och 32 sekunder senare kontrade de in 3–5 – inför hemmapublikens chockerade ögon.

Och ännu mer chockade skulle de bli. Mindre än två minuter senare kom 4–5, efter ett vackert ryskt anfall i powerplay som avslutades med att pucken studsade in via en kanadensisk skridsko.

I den tredje perioden pressade Ryssland på hårt för en kvittering. Men någon kvittering kom aldrig. Kanada vann med 5–4, och kunde fira sitt 15:e JVM-guld, och det första på sex år.

Kanada-Ryssland 5-4 (2-1, 3-3, 0-0)

Första perioden: 1-0 (0.23) Anthony Duclair (Max Domi), 2-0 (2.32) Nick Paul (Brayden Point, Jake Virtanen), 2-1 (9.20) Dmitrij Judin (Anatolij Golysjev, Alexander Dergatjov).

Andra perioden: 3-1 (5.08) Connor McDavid (Josh Morrissey), 4-1 (7.22) Max Domi, 5-1 (12.30) Sam Reinhart (Max Domi), 5-2 (14.21) Ivan Barbasjov (Pavel Butjnevitj, Dmitrij Judin) spel fem mot fyra, 5-3 (14.53) Sergej Toltjinski (Nikolaj Goldobin, Rinat Valjev), 5-4 (17.37) Nikolaj Goldobin (Sergej Toltjinski, Vladislav Kamenev).

Skott: 21-30 (12-9, 5-10, 4-11).

Utv, Kanada: 4x2. Ryssland: 1x2, 1 matchstraff.

Domare: Marcus Vinnerborg, Sverige, och Tobias Wehrli, Schweiz.

Publik: 19 014.