Kaoset växer i Italiensk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Kaos och skandal är bara förnamnet inom italiensk fotboll just nu. Paramilitär polis gör razzior på förbund och hos klubbar. Höga fotbollsbaser avgår, läggmatcher utreds, domare anklagas för fusk och VM-spelare anklagas för spel på egna matcher.

I navet i alla utredningar finns ligaledarna Juventus men även klubbar som Milan, Lazio och Fiorentina är inblandade. Polis och åklagare i Rom, Neapel, Parma, Turin och Milano är inblandade.

-En fruktansvärd röra, verkligen förskräcklig, säger avgående premiärministern och Milans ägare Silvio Berlusconi.

Juventus klubbdirektör Luciano Moggi, som avgick häromdagen, anklagas nu också för att ha tvingat förre Juve-tränaren, förbundskapten Marcello Lippi, att ta ut vissa spelare i landslaget.

”Lucky Luciano”

Moggi, som numera i Italien kallas Lucky Luciano med anspelning på den amerikanske gangsterkungen, grundade spelaragenturen GEA, som har 200 elitspelare i sitt stall. Hans son arbetar nu där och Moggi ska genom någon form av utpressning ha tvingat Lippi att ta ut spelare från GEA i landslagstruppen.

Det här anses redan som den största skandalen i italiensk fotbollshistoria. ”Om det fortsätter så här riskerar italiensk fotboll att försvinna, bortsvept av en skandal som bara ökar i magnitud för varje dag” skriver Corriere della Sport.

VM-målvakten Gianluigi Buffon, Juventus, anklagas i La Stampa för att ha lagt miljontals kronor på uppgjorda matcher. La Stampa ägs av Fiat-familjen Agnelli, som också äger fotbollslaget Juventus.

Varken Juventus eller Buffon har uttalat sig. I går avgick Juventus styrelse och klubbdirektören Moggi. Åklagarna hävdar att Moggi skapade ett system av maktmissbruk, där han styrde vilka domare som skulle utses, vilka spelare som skulle få gula kort(!) och vilka spelare som skulle tas ut i landslaget.

Och telefonavlyssning har visat att han med all tydlighet använt mutor för sina ändamål.

19 läggmatcher

Det italienska fotbollförbundets ordförande Franco Carraro och hans ställföreträdasre har avgått. VM-domaren Massimo De Santis är också anklagad, liksom 40 andra funktionärer, spelare och ledare för att ha varit med om 19 ”läggmatcher” i Serie A under säsongen 2004-2005.

De inblandade klubbarna kan förvänta sig hårda straff om de fälls. Juventus aktier sjönk på Milanobörsen med 13 procent i morse och handeln stoppades.

Juventus ordförande Antonio Giraudo står också under utredning. Han misstänks för skattebrott i samband med försäljning av spelare. På lördag kan Juventus säkra sin 29:e ligatitel genom att ta poäng mot Reggina. Frågan är hur det ska firas?

Ingemar Jansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.