Klart: De får wild cards till Champions League

Uppdaterad
Publicerad

I höst inleds Champions Hockey League.

38 av 40 lag kommer från de sex största ligorna.

Men ytterligare två kommer via wild cards.

SVT Sport kan avslöja vilka som får dem.

I augusti inleds den första upplagan av Champions Hockey League, en turnering som kommer att sändas i SVT.

Totalt kommer 40 lag att delta, varav åtta från Sverige.

Champions Hockey League

Två wild cards

De flesta platserna har gått till de sex största ligorna, och har antingen tilldeletas till de lag som har gått bäst i seriespelet eller slutspelet, samt till de lag som har varit med och byggt upp Champions Leagues föregångare European Trophy.

Men två av platserna går till så kallade wild cards. Och nu kan SVT Sport avslöja var de går.

Finalspel

De går till slutspelsmästarna i de två ligor som är rankade högst efter de sex ligor som redan har med lag i turneringen.

Dessa ligor är Norge och Slovakien.

– Det kändes viktigt för oss att gå efter det sportsliga. Det var Frankrike och Danmark som var närmast efter Norge och Slovakien, säger Champions Leagues ordförande Anders Ternbom till SVT Sport.

I båda dessa ligor är de nu framme i finalspel. I Norge möts Stavanger och Vålerengen, och i Slovakien gör Kosice och Nitra upp om titeln.

Stavanger på väg mot seger

Det lär därmed bli ytterligare svenskar i Champions League, förutom de som spelar i de svenska lagen. Detta då det finns blågula representanter i båda de norska lagen.

I Stavanger, som leder finalserien (som spelas i bäst av sju) med 3–1 i matcher, spelar Martin Strandfeldt. I Vålerengen  spelar inte mindre än fyra svenskar: David Bräck, Jonte Berg, Filip Gunnarsson och Tobias Lindström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions Hockey League

Mer i ämnet