Klart med sexton lag i Allsvenskan

Publicerad

Fotbollsallsvenskan kommer från och med 2008 att utökas från 14 till 16 lag. Men alla är inte positiva till förändringen. -Jag har svårt att se att allsvenskan skulle bli bättre, säger IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild.

Förändringen innebär att tre lag från superettan efter nästa säsong tar klivet upp samtidigt som bara ett lag får lämna allsvenskan.

Beslutet fattades under fotbollförbundets så kallade representantskapsmöte i Uppsala på lördagen. Och det kom inte som någon större överraskning.

-Detta var mer ett konfirmerande av vad man tidigare kommit överens om, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till TT.

I stället var det mer en fråga om huruvida avancemanget från superettan till allsvenskan skulle ske via kval eller om de tre främsta skulle flyttas upp direkt.

Representanter för förbundsstyrelsen, distriktsförbunden och elitklubbarna röstade för det senare alternativet.

-Det är ett enkelt system för att komma i balans, menar Lagrell.

MFF och IFK frågande
Vad är fördelen med 16 lag i allsvenskan?
-Fördelen är att vi får två platser till i Sverige där det spelas elitfotboll. Dessutom får vi fler yngre och svenska spelare i allsvenskan.

Trots att beslutet var enhälligt är inte alla positiva till utökningen. Både Malmö FF och IFK Göteborg har tidigare ställt sig frågande till utökningen.

-Jag tycker inte att utvärderingen som har gjorts är tillräcklig, säger Håkan Mild till TT.
-Jag tror inte att man riktigt har ställt sig frågan om det här verkligen är bra, utan mer sett att det blir fyra extra tävlingsmatcher. Det är i och för sig bra, men sen vad konsekvensen av det blir, om allsvenskan som varumärke blir bättre, om det renderar mer publik och om ekonomin för klubbarna förbättras, tror jag inte man har frågat sig.

Fler lag kan bli frånåkta
Vad betyder det här för klubbarna i allsvenskan?
-Det är en bra fråga. Det tror jag ingen riktigt vet ännu, men jag har svårt att se att bredden är så stor för tillfället att allsvenskan skulle bli bättre, säger Mild.

Att kvalitén på allsvenskan skulle försämras i och med utökningen till 16 lag tror dock inte Lars-Åke Lagrell.

-Det är svårt att bedöma, men det finns länder av samma storlek som Sverige som har 16 eller 18 lag, och jag kan inte direkt säga att de ligorna försämrats.

-Risken att det kan bli några fler matcher utan betydelse i slutet av serien ökar givetvis, det är större sannolikhet att fler lag blir frånåkta.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer